TeknolojiElektrikli Otomobil

Elektrikli Otomobil

 
2000’li yılların ortalarından bu yana batarya ve güç yönetimi teknolojilerindeki ilerlemeler, değişken petrol fiyatlarının sebep olduğu endişeler ve sera gazı azaltma gereksinimi elektrikli otomobilleri yeniden gündeme getirdi.
 
Elektrikli otomobiller 19. yüzyılın sonlarında ve 20.yy’ın başlarında oldukça revaçtaydı, fakat içten yanmalı motor teknolojisindeki ilerlemeler ve petrol kullanan araçların ucuz olarak toplu üretimi elektrikli araçların gelişimini engelledi. 1970 ve 1980’lerdeki enerji krizleri elektrikli otomobillere kısa süreli bir ilgi oluşturdu, fakat günümüzdeki gibi büyük kitlesel bir pazara ulaşılamamıştı. 
 
Türkiye’de ilk elektrikli otomobil II. Abdülhamid Han tarafından İngiltere’de Messrs Immisch & Co şirketine 1888 yılında sipariş edildi. Şirketin mühendisleri Magnus Volk ve Moritz Immisch’in özel olarak hazırladıkları bu otomobil ön kısmında tek bir büyük teker yerine birbirine yakın iki küçük tekere sahipti, Immisch tarafından patenti alınan 20 Amper 48 Volt 1 beygirlik motoru vardı. 
 

Elektrikli Otomobil - 01

 
 
Abdülhamid Han bu otomobilden çok memnun kalmıştı ve bu iki mühendisi ödüllendirmişti, bu sayede mühendisler uluslararası bir üne kavuşmuşlardı. Sultan için hazırlanan bu otomobil o zamanın teknik dergilerinde de görülebilmektedir.
 
 
 
Elektrikli otomobiller bazı kriterlere göre değerlendirilebilir;
 
Fiyat Aralığı:
Elektrikli otomobillerin satın alma fiyatları sıradan içten yanmalı motorlu otomobillerin fiyatlarından oldukça pahalıdır, hatta çeşitli ülkelerdeki elektrikli otomobil için devlet teşviklerine rağmen durum değişmemektedir. Yüksek fiyatın temel sebebi ise bataryalardır. Örneğin Renault Zeo Zen’in fiyatı ve batarya kiralama çizelgesi aşağıdaki gibidir.
 

Elektrikli Otomobil - 02

 
 
Bakım Masrafları:
Elektrikli bir otomobilin çalışma masraflarının çoğu batarya bakımı ve olası yerleşimiyle ilgilidir çünkü elektrikli bir aracın motorunda sadece beş hareketli parça varken, benzinli bir aracın içten yanmalı motorunda yüzlerce parça bulunur.Elektrikli otomobiller değiştirilmesi gereken pahalı bataryalara sahiptirler fakat bunun dışında özellikle yaygın lityum tabanlı tasarımlarda çok düşük bakım masrafları bulunmaktadır.
 
Yakıt Tüketimi:
Elektrikli arabalar benzinle çalışan arabalara göre havayı daha az kirletir. Yani benzinle çalışan arabaların çevre dostu alternatifleridir. Hybrid teknolojisiyle bir arabanın benzin tüketimini %50 ye varan oranda düşürebiliyor olması da bu konunun önemini net bir şekilde açıklamaktadır.
Batarya Ömrü:
Elektrikli araç batarya tasarımları lityum-iyon ve lityum tabanlı başka biçimleri üzerine odaklanmıştır, alternatif batarya çeşitleri de kullanılabilmektedir. Hibrid elektrikli araçlar her ne kadar elektrik ile çalışacak olsa da günümüz teknolojisiyle en hızlı 7 saatte şarj olabilmekte ve bu şarj ile en fazla 100-160 km mesafe gidilebilmekte. Pilin ömrünün 2000 şarj ile sınırlı olduğu da düşünüldüğünde en fazla 6 yıl sonra pilin yenilenmesi gerecek ve yüksek maliyetten dolayı kimse yanaşmayacak. Ancak henüz bu teknolojisin başlarında olduğumuzu ve bu alandaki gelişmelerin çok hızlı ilerleyeceğini de düşünerek 10-15 yıl sonra çok daha hızlı şarj olan pillerin üretilmesi ve tek şarj ile çok daha uzun mesafe yol alınabileceği de kesin.
 

Elektrikli Otomobil - 03

Smart ED 
Fiyatı: 24.000 Euro
 
Şarj Maliyeti ve İstasyonlar:
Hybrid arabalar kendi kendini şarj ettiğinden bu arabalarda şarj sorunu yoktur. Ancak geleceğin arabaları hybrid ve Elektirik kombinasyonlu arabalardan oluşacak ve bu arabalar pille (batarya) ile çalışacağından şarj edilmesi gerekecek. Bugünün teknolojisi ile en hızlı 7 saatte dolan bataryalar ile 100-160 km arası yol alınabilmekte. Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden RWE’den Carolin Reichert teknolojik gelişmeler sayesinde gelecekte bu araçların 20 dakikada şarj edilmesinin mümkün olacağını söylüyor ancak bu elektriğin evlerde kullanılan elektrikten daha yüksek voltajlı olacağını da sözlerine ekliyor. Benzin istasyonu yerine şarj sistemlerin yapılabileceği istasyonlar gelecek. Şarj için otoparklar, mevcut benzin istasyonları bina girişleri gibi yerler düşünülmekte.
 
Vergi:
 Birçok ülke tarafından hibrid ve Elektrikli otomobiller teşvik edilmekte ve bu araçlardan alınan özel tüketim vergilerinde yüzde 50’lere varan oranda indirim uygulamakta. Yine motorlu taşıt vergilerinde de indirimlere gidilmekte. Çevre dostu olmasından dolayı teşvik kapsamına alınmakta. Petrol ve petrol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) devletler için de en büyük gelir kalemi olma özelliğini taşıyor. Aslında yakıt fiyatlarının yüksekliği devletlerin uyguladığı ÖTV den kaynaklanıyor. Böylesine yüklü bir gelir kalemini hiç bir devlet kaybetmek istemeyecek. 
 

Elektrikli Otomobil - 04

Nissan Leaf Modeli 
Fiyatı: 27.620 Dolar 
 
Hava Kirliliği Karbon Emisyonu:
Elektrikli otomobiller şehirlerde temiz havaya katkıda bulunur çünkü zararlı bir atık üretmezler; is (partiküller), uçucu organik bileşikler, hidrokarbonlar, karbon monoksit, ozon, kurşun ve çeşitli nitrojen oksitleri gibi. Temiz hava genelde yereldir çünkü bataryayı tekrar şarj etmek için kullanılan elektrik kaynağına bağlıdır, hava kirliliği emisyonları üretim santrallerinin olduğu yere kaymaktadır. Salınan karbon dioksit miktarı, aracı şarj etmek için kullanılan güç kaynağının emisyon yoğunluğuna bağlıdır, araç bazında düşünüldüğünde söz konusu aracın verimliliği ve şarj işlemi sırasında kayıp olan enerjiye bağlıdır.
Elektrik motorları yüksek güç/ağırlık oranı sağlayabilirler ve bu motorları destekleyen yüksek akımlar sağlayan bataryalar tasarlayabilirler.
Bir elektrik motorunun torkunun akımın fonksiyonu olması, dönel hızın olmaması sebebiyle içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında elektrikli araçlar ivmelenme esnasında daha büyük bir hız aralığında yüksek torka sahiptir. Elektrikli bir araçta tork oluşurken herhangi bir gecikme olmaması elektrikli araç sürücülerinde yüksek bir memnuniyet oluşturdu. 
 
Enerji Verimliliği:
İçten yanmalı motorlar nispeten yerleşik yakıt enerjisini itme gücüne dönüştürürken verimsizdirler, enerjinin çoğu ısı olarak harcanmaktadır. Diğer taraftan, elektrikli motorlar depolanmış enerjiyi aracı sürme gücüne dönüştürürken çok daha verimlidir ve elektrik tahrikli araçlar hareketsizken veya kendi kendine giderken enerji harcamazlar ve kaybedilen enerjinin bir kısmı, frenin tutması sırasında bir miktar enerji kaybedilir ve yeniden üretimli frenleme sayesinde yeniden kullanılır, yeniden üretimli frenleme, frenleme esnasında kaybedilen enerjinin beşte biri kadarını tutar. Tipik olarak, sıradan benzinli motorlar aracı hareket ettirmek için veya güç aksesuarları için yakıt enerjisinin sadece %15’ini etkin bir şekilde kullanır. Dizel motorlar %20’lik bir verimliliğe sahipken, elektrik motorlu araçlar %80 civarı bir verimliliğe sahiptir.
 
Modeller: 
 

Elektrikli Otomobil - 05

Tesla S
Fiyatı: 160.000 Euro
 
Bazı ülkelerde bulunan seri üretim modelleri şunlardır: Tesla Roadster, REVAi, Buddy, Mitsubishi i MiEV, Nissan Leaf, Smart ED, Wheego Whiplife, Mia Electric, BYD e6, Bollare Bluecar, Renault Fluence Z.E., Ford Focus Electric, BMW ActiveE, Coda, Tesla Models, and Honda Fit EV ve Renault Zoe’dir.


Ülkemizde yerli üretim için çalışmalar devam etmektedir.

Yeni Yazılar

SİMİT SARAYI (DMRGD)

Katılıma Göre Düşebilecek Pay Miktarları (Tahmini) 1.7 Milyon katılım –...

Halka Arz

GÜNLÜK HALKA ARZ ŞİRKETLERİ Halka arz ile ilgili daha fazla...

İnsan Neden Terler

Merhaba bugün sizlere İnsan Neden Terler başlıklı yazımızı sunuyoruz....

İstanbulda Saat 12 İken Diğer Şehirlerde Saat Kaç Olur

İstanbulda Saat 12 İken Diğer Şehirlerde Saat Kaç Olur Adana...

Parasal Sıkılaştırma Nedir

Günümüzde ekonomik terimler ve kavramlar hızla değişmekte ve gelişmektedir....

Borsa Nedir ve Türkiye Borsasının Gücü

Merhaba değerli okurlar! Bugün sizlere Borsa Nedir ve Türkiye...

Acıçiğdem

Acıçiğdem, bilinen diğer adıyla "Autumn crocus" veya "Meadow saffron",...

Acıbakla

Acıbakla, dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen ve tıbbi kullanımı...

Ciğer Kebabı

Ciğer Kebabı Nedir Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir. Özellikle...

The Lord Of The Rings

The Lord Of The Rings "The Lord of the Rings"...

Prison Break

Prison Break "Prison Break" dizisi, Fox kanalında yayınlanan bir Amerikan...

Pablo Escobar

Pablo Escobar Pablo Escobar, Kolombiya'nın ünlü bir suçlu ve uyuşturucu...

Dünyanın En Hızlı İnterneti

Dünyanın En Hızlı İnterneti Dünyanın en hızlı interneti, genellikle fiber...

Fiber İnternet Nedir ?

Fiber İnternet Nedir ? Fiber internet, optik fiber kablolar aracılığıyla...

Hepsiburada.com

Hepsiburada.com Hepsiburada.com, Türkiye'de en büyük e-ticaret platformlarından biridir. 1999 yılında...

N11.com

N11.com N11.com, 2011 yılında Doğuş Grubu tarafından kurulmuştur. Doğuş Grubu,...

İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?

İnsan Kaynakları Ne İş Yapar? Bir şirketin insan kaynakları (İK)...

Steam Nedir ?

Steam Nedir ? Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen bir oyun...

Benzinli-Dizel-Elektrikli-Hibrit Araçlar

Benzinli-Dizel-Elektrikli-Hibrit Araçlar Araçlar, insanların günlük hayatlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu...

Kahve İçmek Zararlı mı?

Kahve İçmek Zararlı mı? Kahve, dünya genelinde en popüler içeceklerden...

Bilgisayar Kasası

Bilgisayar Kasası Bilgisayar kasaları, bilgisayarın içindeki bileşenleri koruyan ve düzenleyen...

Parfümün İcadı

Parfümün İcadı Parfümün tarihi binlerce yıl öncesine dayanır. Antik Mısır,...

Youtube

Youtube YouTube, 2005 yılında Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed...

Whatsapp

Whatsapp WhatsApp, 2009 yılında İsrail'de Brian Acton ve Jan Koum...

Tesla

Tesla Tesla aracı, elektrikli bir otomobildir ve 21. yüzyılın en...

Muhabbet Kuşları ve Bakımı

Muhabbet Kuşları ve Bakımı Muhabbet Kuşları, Psittacidae familyasına ait, uzun...

Apple

Apple Apple, 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald...

Galatasaray Spor Kulübü

Galatasaray Spor Kulübü Galatasaray Spor Kulübü, 18 Galatasaray Lisesi öğrencilerinin...

Kedi Oyuncakları

Kedi Oyuncakları Kedi oyuncakları, kediler için eğlenceli ve oyunlarına yardımcı...

Ps5 ve Sadece Ps5 Oyunları

Ps5 ve Sadece Ps5 Oyunları PS5, Sony Interactive Entertainment tarafından...

Avrupa Birliği Nedir Hangi Ülkeler Vardır

Avrupa Birliği Nedir ve Hangi Ülkeler Vardır Avrupa Birliği (AB),...

Borsada Halka Arz Ne Demek

Borsada Halka Arz Ne Demek Halka arz, bir şirketin sermayesinin...

SİMİT SARAYI (DMRGD)

Katılıma Göre Düşebilecek Pay Miktarları (Tahmini) 1.7 Milyon katılım – 24 Lot (245 TL). 2.5 Milyon katılım – 17 Lot (174 TL). 2.9 Milyon katılım – 14...

Halka Arz

GÜNLÜK HALKA ARZ ŞİRKETLERİ Halka arz ile ilgili daha fazla ayrıntı için lütfen şirket ismine tıklayın 21-22 EYLÜL DMRGD SİMİT SARAYI DMR UNLU MAMÜLLLER ÜRETİM GIDA TOPTAN PERAKENDE İHRACAT...