Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar için sebze ve salatalık gibi yiyeceklerden yapılan turşuyu tüketmelerinde fayda vardır. Ayrıca kanseri önleyen özelliklere sâhiptirler.Turşu ve suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır.
Bu maddeleri içeren besinleri kısaca şöyle tarif edersek
Magnezyum İçeren Diğer Gıdalar: Ispanak, Pazı, Pisi balığı, Kara lahana, Şalgam, Yeşil fasulye, Hardal bitkisi yaprakları, Soya fasulyesi, Siyah fasulye, Kılçıksız buğday, Karabuğday, Barbunya, Esmer pirinç, Ton balığı, Yulaf, Karides, Bezelye, Ahududu, Pırasa, Kale, Brüksel lahanası, Domates, Kuşkonmaz, Brokoli, Mantar, Çilek, Kimyon, Karpuz, Rezene, Karanfil, Acı biber, Dereotu, Patlıcan, Muz, Mercimek
Potasyum İçeren Gıdalar: Rezene, Brüksel lahanası, Karnabahar, Kale, Brokoli, Kuşkonmaz, Kereviz, Yeşil fasulye, Dolmalık biber, Pancar, Süt, Muz, Soğan, Portakal, Kivi, Çilek, Yabanmersini, Greyfurt, Salatalık, Lahana, Zerdeçal, Fesleğen
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için son derece faydalı olan turşu yapımında kullanılan gerek üzüm sirkesi gerekse elma sirkesi pektin adı verilen ve kalbe iyi gelen bir çeşit biyolojik maddedir. Zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı birtakım bakteriler bulunur. Tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Şeker hastaları (diyabetliler) için de faydalı bir besindir.
Turşu mideye zarar olarak görülür. Lahana turşusu ise mide ülserinin dermanı olduğu gibi mide ekşimesinin de ilâcıdır. Kalp ve sinir sistemi ile damar tıkanıklıklarına da birebirdir.
Frenk biberi kış aylarının müzmin hastalığı olan grip, nezle ve soğuk algınlığına çok faydalıdır.
Sarımsak, tek başına bir ecza deposu. Bunun turşusu ise eşsiz bir değerdedir. Elma sirkesi ile yapılan sarımsak turşusu karanlıkta saklanarak bekletilip yemekten yarım saat önce ilâç niyetine tüketiliyor. Sarımsak turşusu, insülin dengesizliğini yok eder, ağız içinde oluşan aft, apse ve yaraları iyileştirir, idrar yolu ve vajinal enfeksiyonları tamamen kurutur. Akciğerlerde oluşan enfeksiyonları yok etmede son derece etkilidir.
Turşunun Faydaları Turşunun Faydaları
Turşu'nun faydalarını çok gördüm. Özellikle kış aylarında turşu suyu içmek çok faydalı. kişisine göre bu durum değişebilir belki ama turşu suyu kaliteli olduktan sonra inanın çok faydalı doğal bir ilaç.
lahana turşusunun mide ye iyi geldiğini öğrenmiş oldum. turşu hakkındaki yazınız için çok teşekkür ediyorum.
Turşunun bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Yazı için teşekkürler.
Turşu gibi var mı ya!
Turşu candır… Faydalarını detaylı yazdığınız için teşekkürler
Anneannemin yaptığı o güzel turşular hatırıma geldi de bir harikaydı. Yazı için teşekkürler