En İyi Alan Adı Nasıl Seçilir 6 Kural

En İyi Alan Adı Nasıl Seçilir 6 Kural

Merhaba değerli okuyucularım. Bugün sizlere web siteniz için alan adı seçerken nelere dikkat etmelisiniz onları paylaşacağım. Keyifli okumalar.


Artık internet dünyasına ilgi duyan bir çok kişi çeşitli sebepler ile wordpress ya da diğer yazılımları kullanarak bir web sitesi sahibi olmak istiyor. Tam da bu noktada başlangıç olarak iyi bir isim veya alan adı dediğimiz mesele karşımıza çıkıyor. Şimdi alan adını alırken 6 (altı) önemli altın kurala hep beraber göz atalım.

1. .com uzantılı olmalı


.com, .net, .org, .blog gibi belki onlarca alan adı uzantısı var fakat size önerim ne yapıp edin .com uzantısı alın. Çünkü Türkiye’deki okuyucu kitlesi ne yazık ki içerikten çok şekle bakıyor. Sanki .com uzantısı olmaz ise site güvenilir değil gibi bir izlenim var.

2. Anahtar kelime içermeli


Web sitenizdeki içerikler hangi konu ile ilgili ise O’na uygun bir kelime bulun. Tabi sizin bulmanız yetmiyor. Bulduğunuz kelimenin alınabilir durumda olması bir hayli zor. Burada yapmanız gereken şu olabilir. Mesela otomobil konulu bir web sayfası açacaksınız. www.otopark.com alan adını almanız imkansız. Bunun yerine otoblogcum.com gibi bir ikileme yaparsanız daha rahat isim bulursunuz. Anahtar kelimenin alan adınızda yer alması SEO açısından çok önemli bir kriterdir.

3. Kısa Olmalı – En Fazla 15 Karakter


Web Sitenizin ismi 15 (onbeş) karateri geçmemeli. Bunun size faydaları çoktur. Kullanıcı kısa isimleri daha rahat yazar ve imla hatası yapma riski daha da azalır. İsim ne kadar uzun olursa o kadar sıkıcı ve yanlış yazımlar sonucu trafik kaybına neden olur. Buda sizi arama sonuçlarında geri sıralara iter.

4. Telaffuzu Kolay Olmalı


Alan adınızın telaffuzu hatta yazımı anlaşılır olmalı. Çünkü insanlar ile web sayfanızın alan adını paylaşırken herhangi bir sorun yaşanmasını istemiyorsanız telaffuzu anlaşılır olmasına özenle dikkat etmelisiniz. Kime nerede ne zaman alan adınızı söyleyeceğinizi kestiremezsiniz. Bu bir toplantı olabilir, konferans olabilir. Bir daha hiç göremeyeceğiniz insanlar ile kendi siteniz üzerine konuşurken onların aklında yanlış bir isim kalmasını kimse istemez. 

5. Benzersiz Olsun


Burada benzersiz olması için bir hayli çaba sarf etmeniz gerekebilir. Çünkü ciddi bir litarütür gözden geçirmek lazım. Kafanızdaki kelimeleri bir not defterine yazın ve Türkçe, İngilizce, Fransızca, Japonca gibi farklı diller de karşılıklarına bakın. Bu size daha geniş bir bakış açısı kazandıracaktır.


6. (-) Tire Karakterini Kullanmayın


Web sitenizin alan adında kelimeler arasına tire (-) koymaktan kaçınız. Bunu asla tavsiye etmiyorum. Sonradan çok pişman olabilirsiniz.

Her türlü soruyu yorumdan yazabilirsiniz.

Bir başka yazıda görüşmek üzere

Fatih Açıkgöz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir