Bu makalemizde Hamster Bakımına değineceğiz. Hamsterlar ne yer? Hamster davranışları? Hamster eğitimi? Hamster kafesi nasıl olmalı? gibi konuları hakkında sorularınız cevaplayacağız.
Hamsterlar ülkemizde ve tüm dünyada oldukça sevilen ve sahiplenilen hayvanlardandır. Öyle ki hamsterların diğer evcil hayvanlara göre tercih edilmesinin başlıca sebepleri vardır. Öne çıkan nedenler ise hamsterların diğer evcil hayvanlara göre daha uygun fiyatlı olması, hamster bakımının kolay ve maliyetinin diğer hayvanlara göre düşük olması gibi başlıca nedenlerdir. Aynı zamanda hamsterların havlama gibi davranışları olmadığından komşuları da rahatsız etmez. Hamsterlar kedi ve köpekler gibi koltuklarınızı da tırmalamaz. Ancak açıkta bıraktığınız taktirde kablolarınızı kemirebilirler. Fakat hamsterınızı dışarı gezdirmeye götürmek zorunda değilsiniz. Ayrıca hamster bakımında evcil hayvanınızı yıkamanıza gerek yoktur.
Hamster Edinmeniz İçin 10 Neden
* Bir hamsterı dolaştırmanız gerekmez.
* Bir hamster bağırıp çağırıp komşularınızı rahatsız etmez.
* Bir hamster fazla yemek seçmez.
* Bir hamsterı fırçalamanız gerekmez.
* Bir hamstera tuvalet eğitimi vermeniz gerekmez.
* Bir hamsterı yıkamanız gerekmez.
* Bir hamster çok nadir ısırır.
* Bir hamsterın tüyleri evinizin muhtelif yerlerine yayılmaz.
* Bir hamsterın tüylerini kesmeniz gerekmez.
* Bir hamster her zaman sizin şirin, akıllı ve sevimli dostunuz olur.Hamster Bakımı
Hamsterların Genel Özellikleri
- Fareye benzeseler de başlı başına farklı bir türdür.
- Görme yetileri zayıftır.
- Koklama ve işitme duyuları gelişmiştir.
- Ön ayaklarını el gibi kullanırlar. Nesne ve yiyecek taşımak, yiyecekleri ağzına götürmek ve kendini temizlemek için ön ayakları adeta birer el gibi işlev görür.
- Ön ayaklarında dörder, arka ayalarında beşer parmak bulunur.
- Yanak kesecikleri depolama görevi görür. Topladıkları yiyecekleri keselerinde saklayıp yuvalarına götürür ve yiyecekleri azar azar tüketirler.
- Adeta kesilmiş gibi duran küt kuyrukları, 1 santimetre kadardır.
- Genellikle sarı ve kahve tonlarında canlılardır.
- Son derece meraklı hayvanlardır.
- Dayanıklılardır, çabuk hasta olmazlar.
- İyi birer kemirgenlerdir. Keskin ön dişleri hayatları boyunca büyür.
- Dişi hamsterlar, erkeklerden daha agresiflerdir.
- Gündüz uyumayı severler, geceleri aktiflerdir.
- Genellikle tek başlarına yaşamayı severler. Ama cüce Hamsterlar toplu halde yaşabilir.
- İnsancıldırlar ama ürkek canlılar oldukları için insanlara alışmaları zaman alır.
- Ürkek ve tedirgin canlılar oldukları için yüksek sesten ve ani hareketlerden hoşlanmazlar.
Hamster Bakımı
Hamsterlar Ne Yer
Hamsterler oldukça titiz, hareketli ve bakımı kolay canlılardır. Ömürleri ortalama 3 yıl kadar süren hamsterlerın yaşamı boyunca 50-60 gr ağırlığında olmaları idealdir. Bu kısa yaşam süresinde onları doğru beslemek gerekir. Vejetaryen olan bu dostlarımızın beslenmesi aslında çok kolay. Fındık, fıstık, ceviz, kaju, buğday gibi çerezlere bayılırlar. Dişlerini törpüleyebilmeleri için bu gibi sert gıdalarla beslenmesi gerekir. Ek olarak, besin ve vitamin almaları için haftada birkaç kez lahana, marul, havuç, patates, haşlanmış yumurta, muz gibi takviyeler verebilirsiniz. Hamsterların küçük bedenlerinin sindirebileceği yiyecekler tüketmesi ve ölçülü beslenmesi önemlidir. Sebze ya da meyve yediklerinde ihtiyacı olan suyu alırlar fakat çerez tükettiklerinde de az miktarda suya ihtiyaç duyarlar. İçine düşme ihtimaline karşın suyu, kap yerine hamster suluklarında verilmelidir ve suyu sürekli taze tutulmalıdır. Karpuz, portakal, kavun, mandalina gibi çok sulu meyveler ve çiğ etler onlar için zararlıdır. Bu gibi gıda ve baharatlı besinleri onlardan uzak tutmak gerekir.Kafes seçimi
Hamsterlar genel itibariyle oldukça hareketli ve enerjileri yerinde olan canlılardır. Eğer evde bir hamster besliyorsanız biliyorsunuzdur ki bu hareketliliklerini takip etmek bir hayli zordur. Hatta bu nedenle genellikle kafes içinde tutmak tercih ediliri. Yani zamanlarının büyük çoğunluğunu kendilerine ait olan kafeslerin içerisinde geçirirler. Dolayısıyla onlar için önemli olan en büyük şey elbette ki kafes seçimidir. Kafeslerinin seçimi yaparken mutlaka en geniş ve hareket bakımından rahatlık sağlayan kafesi seçmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca hamsterların hassas canlılar olduğu düşünüldüğünde onlar için dikkat etmeniz gereken başka kriterler de vardır. Örneğin seçtiğiniz kafesinde yeterince hava akışını sağlıyor olması, kafesin yerinin direkt güneşle temas etmemesi gibi etmenler de hamsterinizin sağlıkla yaşaması için önemli kriterlerdir. Konuyu daha detaylı incelemek için Hamster/ Gonzales Kafesi̇ Nasıl Seçilmelidir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz. ( Bkz: Hamster Kafesleri )
Hamster Eğitimi
Küçük bir evcil hayvanı idare etmek, onu etrafta bulundurmanın zevklerinden biri olabilir, ancak bazı yeni hamsterler de dahil olmak üzere, tüm evcil hayvanlar hemen ele alınmaktan zevk almaz . Onları güvenli bir şekilde tutabilmeniz için bazı hamsterların evcilleştirilmesi gerekir Eve yeni bir hamster getirdiğinizde , fazla hareket etmeye çalışmadan önce yeni yuvasına ve çevresine alışması için bir hafta kadar süre verin. Bir hamsterın evcilleştirilmesi zaman ve sabır gerektirir. Adımlarda acele etmeyin. Hamsterınızın ortamında ne zaman rahatladığını fark edin. Sadece yuvasından kendi başına çıktıktan sonra onu evcilleştirmeye ve işlemeye çalışın.
Rahatlamış bir hamsterin belirtileri, siz oradayken yemek yiyor, içiyor ve oynuyor olmasıdır. Hamsterınızın kafesi etrafında daha fazla zaman geçirin ve sesinize alışması için onunla sessizce konuşun. Elinizden hamsterınıza bazı favori ikramlar sunun . Bir tel kafesiniz varsa, kafesin çubuklarından ikramlar sunarak başlayın. Aksi takdirde, onları kafes kapısının hemen kenarında sunun. Hamsterınız ikramlar için koşturduğunda, elinizi kafesin hemen içine sokmayı deneyin. Hamsterınıza dokunmaya çalışmayın, bunun yerine hamsterınızın elinizi keşfetmesine izin verin.
Hamster Bakımı