Balıklar genellikle kurutulmuş böcek ve balıklardan oluşan Balık yemlerini tüketir. Balık sahiplerinin birçoğu onlara başka yiyecekler vermeye gerek duymaz. Ancak tek bir yemle yapılan beslemeler balığın yeterli mineral ve vitamini almasına engel olur. Balıklar, deniz ve tatlı sularda yaşadığı için böcek larvaları ve küçük balıkları yiyerek yaşama tutunurlar. Ancak yeşil bitkiler, yosun ve salyangozlar da balıkların yediği besinler arasındadır. Balıklar için üretilen yemler de bu canlıların kurutulmasıyla elde edilir. Etçil ve otçul balıklar için farklı yemler üretilir. Hepçil olan canlılara düzenli olarak iki yemin de verilmesi gerekir. Yalnızca tek tip beslenme yapılması balığın daha yavaş hareket etmesine, renklerinin solmasına, ömrünün kısalmasına neden olur. Ayrıca akvaryum balıkları için suyun berrak olması, sahipleri tarafından yemlerin ne kadarının tüketildiğinin görünmesini sağlar.Vahşi Doğada Balıklar Nasıl Beslenir?
Balıkların, vahşi doğadaki beslenme rejimleri muhteşem bir denge içerisindedir. Çünkü balıklar doğal ortamlarında aç olduklarında yiyecek aramakta ve sadece yiyecek bulduklarında beslenme bilmektedir. Yiyecek aramak için çoğu zaman uzun gayretler gösterir. Bulduklarında ise yaktıkları enerjiyi karşılayacak şekilde beslenir. Böylelikle beslenme ve sağlık konusunda dengeli bir yaşam sürerler.
Balıklara Günde Kaç Kez Yem Verilir
Fanusta ve akvaryumda beslenen balıklar ise ne zaman beslerseniz o zaman yemek ister. Beslenme konusunda dengenin akvaryum sahipleri tarafından kurulması gerekir. Çünkü balıklar bolluk zamanlarında fazlasıyla fırsatçı davranırlar. Siz her yemleme yaptığınızda balığınız reddetmeyecek yiyebildiği kadar yemeye çalışacaktır. Beraberinde “balığım doysun istiyorum” düşüncesiyle yapılan aşırı yemleme balık besleyenlerin yaptığı en yaygın hatalardan biridir. Yazımızın alt başlıklarında yemleme konusunda merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.
Balıklara Fazla Yem Vermek Nelere Sebep Olur?
Artık yemler ve artan balık dışkısı birçok problemi beraberinde getirir. En önemli sonucu su kimyasındaki değişikliktir. Başka bir sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin balıklarda strese ve hastalıklara neden olmasıdır. Aşırı beslenme farklı sağlık sorunlarına neden olur. Akvaryumun kötü görüneceğini zaten tahmin ediyor olmalısınız. Aşırı yem verme neticesinde aşağıdaki olumsuzluklarla karşılaşmak kaçınılmazdır.
- Sudaki amonyak ve nitrit miktarı artar. Yenmeyen yemdeki protein parçalanarak amonyak ve nitritin açığa çıkmasına neden olur. Bu iki madde balıklar için hayati tehlike arz eder. Çok az miktarlarda bile suda bulunmaları istenmez.
- Sudaki oksijen miktarı azalır. Organik maddelerin bozulması sudaki oksijenin azalmasına ve karbondioksitin artmasına neden olur. Bu durum oksijen eksikliği yaşanmasını beraberinde getirir.
- Suyun pH değeri düşer. Karbondioksitin artması asiditeyi arttırır. Her bir balığın ihtiyaç duyduğu pH değeri bellidir. Özellikle Afrika cikletleri gibi alkali suda yaşamaya alışık olan balıklarda pH değerinin düşmesi strese neden olur.
- Yüzgeç erimesi görülür. Yüzgeç erimesi kuyruk ve yüzgeçlerde dokunun zarar görmesine ve püsküllü bir hal almasına neden olur. Stres yüzgeç erimesinin başlıca nedenleri arasındadır.
- Karaciğer yağlanması olur. Karaciğer yağlanması genellikle Afrika cikletlerinde ve gökkuşağı balıklarında görülür. Karaciğerin çalışmasını etkiler. Balık ölümüne neden olabilir.
- Sindirim yetersizliği görülür. Havuz balıklarının hava sıcaklığına uygun olarak beslenmesi gerekir. Sıcaklık 15 santigrat derecenin altına düştüğünde yemin buğday ruşeymi ağırlıklı olması gerekir. Hava sıcaklığı 10 santigrat derecenin altına düştüğünde yem verilmemelidir. Çünkü sindirim sistemindeki bakteriler yemi işleyememeye başlar. Merak etmeyin balıklarınız yem vermediğinizde ölmez. Bir süre havuzdaki yosunlarla beslenmeye devam ederler. Hava daha da soğuduğunda kış uykusu diyebileceğimiz moda geçerler. Daha detaylı bilgi için Japon Balıklarında Kışa Hazırlık yazısına göz atabilirsiniz.
- Yosun patlaması görülür. Yosunlar akvaryum hobisinde en çok karşılaşılan problemlerden biridir. Aşırı yem vermek yosun patlamasının en önde gelen sebebidir. Artık yemlerin parçalanması neticesinde ortaya çıkan fosfat ve nitrat mavi-yeşil yosunlarla kırmızı yosunların çoğalmasına neden olur.
- Akvaryum suyu bulutsu hal alır. Bunun sebebi suda çözünen organik maddelerdir. 2-3 gün yem verilmezse sorun çözülür. Tabi birkaç gün yem yememenin balığınız için sorun olmaması gerekir. Akvaryumda farklı bir bulanıklık varsa teşhisi ve çözümü için Akvaryum Suyu Neden Bulanık yazısı faydalı olacaktır.
- Küf oluşur. Eğer çakıl taşlarının, bitkilerin ve dekorların üzerinde beyaz renkli pamukçuklar görürseniz küf ya da mantar olabilir. Yosun gibi organik maddelerin çoğalması bu organizmaların artmasına neden olur.
- Yassı solucanlar (planaria) türer. Beyaz ya da açık kahve renkli bu solucanlar su kalitesinin kötü olduğunun habercisidir. Genellikle aşırı yem verilen akvaryumlarda ortaya çıkarlar. Zararsız oldukları düşünülse de balık yumurtalarını yiyeceklerdir.
- Akvaryum filtresi tıkanır. Filtrenin baş edemeyeceğinden çok kirlilik olması ya filtre performansını düşürür ya da tıkanıklığa neden olur.
Balıklara Nasıl Yem Verilmelidir