Eğer bir Vatoz Balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.Bilimsel Adı: Pterygoplichthys gibbiceps (Leopar vatoz)
Doğal Yaşam Konumu: Peru, Brezilya, Güney Amerika
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 20°C – 30°C
Yaşadığı Su Ph: 6.50 – 8.00
Beslenme Şekli: Otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Max. Ulaştığı Boy: 45 Cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: 400 Lt
Su Sertliği: Yumuşak, Orta, Sert
Tabiri caizse bu tür çamurlu sularda bile yaşar. Çok dayanıklı bir balıktır ve hemen hemen her tankta hobicilerin vazgeçilmezidir. Çok fazla tür çeşitliliği vardır. Beslenme tipi olarak otçul gözükse de tecrübelerime dayanarak söylüyorum, etçil olarakta beslenirler hemde çok hoşlarına gider.Özellikle dana yüreğini çok iştahla yerler. Aslında ne ile beslemeye alıştırırsanız o şekilde beslenmeye devam ederler. Çok fazla sabit bir beslenme alışkanlıkları yoktur. Su sıcaklık dereceleri çok uç nokta da olmadığı sürece bir problem çıkarmaz. Barışçıldır ve agresif diğer balıkları rahatsız edecek bir tavır sergilemez. Akvaryum da çok ani bir problem olmadığı sürece yaşama süreleri 15 yıl civarındadır. Kendini diğer balıklardan korumaya yarayan kemik parçalarıyla kaplıdır.Bakımı kolay bir türdür leopar vatoz balığı. Yavruyken küçük bir akvaryumda yaşayabilir. Ancak tamamen büyüdüğünde 50 santimetre boya ulaşır. Bunun için en azından 400 litrelik akvaryuma ihtiyaç duyar. Akvaryumda ağaç kökü bulundurulmalıdır. Çünkü ağaçtaki selüloz leopar vatozun sindirim sistemi için gereklidir. Ayrıca ağaç kökü ihtiyaç duyduğu yosunların gelişimini destekler. Su kimyası çok kritik değildir. Yine de su kalitesinin korunması ve stabil olması gerekir.
Üreme şekilleri çoğu yerde bilinmiyor olsa da yumurta dökerek ürerler. Cinsiyet ayrımında vücut şekillerinden faydalanılır, yuvarlak geniş vücutlu vatozlar dişi, ince uzun vücutlu vatozlar erkektir. Yumurta dökmek için karanlık, mağaralar ve kovuklar ararlar. Bunun için en basit yöntem olarak pvc boru kullanılabilir. Yavrular toplanıp anne babadan ayrı olarak büyütülmeli yemlemede de artemia ve toz yemler kullanılmalıdır.
Gövde rengi açık griden koyu griye, kahverengimsi ve açık noktalı siyaha kadar farklı biçimlerde olabilmektedir. Bu lekeler yüzgeçlerde çizgiler haline dönüşmektedir. Karın kısmı arkaya nazaran daha açık renlidir. Koşullara bağlı olarak renk daha açık hale gelebilmektedir. Bu balık türlerinde de cinsler arasında görüntü olarak farklılık (Eşeysel dimorfizm) görülmektedir. Bununla birlikte, bir Ancistrus erkeğini bir dişiden ancak yetişkin olduğunda (yaklaşık 1 yaşında ve bazı türlerde, örneğin, stellate ancistrus L181, ancak 2 yaşında) doğru bir biçimde ayırt etmek mümkündür. Bu balığın baş kısımlarında uzantılar bulunmaktadır. Dişilerde bu uzantılar başın kenarında bulunmaktadırlar. Onlar çok uzun değildirler (1 mm üzerine çıkmazlar) ve çok azdırlar. Bazı durumlarda ise hiç bulunmazlar. Erkeklerde bu kısımlar (bıyıklar) başın her tarafında büyürler. Büyüklükleri 1,5-2 cm seviyelerine çıkabilmektedir. Bununla beraber balık büyüdükçe dallanmaya başlarlar.
Vatoz Balığı Türleri
Aslında yaşadığı bölgeye, yaşadığı suya ve beslenme şekline göre çok fazla farklılık gösteren bir türdür. Vatoz balığının en çok bilinen türleri aşağıdaki gibidir.
Leopar Vatoz
Sae Vatoz
Cüce Vatoz
Albino Cüce Vatoz
Borneo Vatoz
L18 Vatoz
L200 Pleco Vatoz
L201 Pleco Vatoz