Eğer bir Transgenetik Tetra beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.
Bilimsel Adı: –
Doğal Yaşam Konumu: –
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 26°C – 28°C
Yaşadığı Su Ph: 6.50 – 7.50
Beslenme Şekli: Etçil
Davranış Biçimi: Bölgeci Agresif
Max. Ulaştığı Boy: 5-6 Cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: Min. 10 Lt
Su Sertliği: Orta Sert
Transgenetik Tetralar aslında çoğu doğru bilinen bilgi yanlıştır. Ne boyanmıştır, nede boya enjekte edilmiştir. Tek bir doğru kısmı var, insanların DNA’sı ile oynamasıdır. Renklerini anaç anne ve babalarında ki floresan genden alırlar. Rengarenk renkleri bulunur ve bu balık en çok Neon Tetralar ile karıştırılır. Bu türe doğa da asla rastlanmaz. Genetiği değiştirilmiş balıklardır. Genetiğiyle oynanmasının sebebi, su kirliliği ile mücadele etmek amacıyla transgenetik balıklar üretildi. Bu bilimsel çalışma ile amaçlanan şey; suda herhangi bir kirlenme olduğu zaman balıkların renk değiştirmesi amaçlanıyordu. Bilimsel çalışmalar devam ederken hobiciler tarafından fark edildi ve çok beğenilince ticareti yapılmaya başlandı. Şuanda dünyanın bir çok yerinde ticari balık üreticileri milyonlarca Transgenetik Tetra üretmeye devam ediyorlar. Hobicilerin bir çoğu bu durumu net bilemem ile beraber bu balığa karşı hep donuk bakışlar ile yaklaşıyorlar ve bunun tam aksine sevenide oldukça çok !
Doğal tetra türleriyle aynı ihtiyaçlara sahip olan balıklar, sadece su değerlerindeki ani ve olumsuz değişikliklere karşı hassastırlar. Trans genetik tetra bakımında en çok dikkat edilmesi gereken konu akvaryumdaki sıcaklık değerleridir.
Akvaryum suyundaki ani soğumalar durumunda transgenetik tetra beyaz benek hastalığı gibi enfeksiyonlara karşı hassas hale gelecektir. Hastalıklara karşı hassasiyetin önlenmesi için, sıcaklığının stabil seviyelerde kalmasına özen gösterilmelidir. Beslenme başlığı altındaki bilgiler doğrultusunda öğünlerinin ve diyetlerinin düzenlenmesi uygun olacaktır. Düzenlenen beslenme rejimine uygun olarak yemleme yapılması gerekir.
Balıklarım daha iyi doysun diyerek aşırı yemleme yapılması da su değerlerinin bozulmasına neden olacağından fazla yemleme yapılmamalıdır. Beslenme öğünlerinde balıklarınıza bir-iki dakika içerisinde tüketebileceği kadar yem vermeniz doğru olacaktır. Akvaryumun en az 40 litrelik bir hacme sahip olması önerilir. Beraberinde akvaryuma oksijen desteği sağlanması ve biyolojik filtreleme için tankınızın boyutuna göre iç ve dış filtre ürünlerinden birinin kullanılması gerekir.
Akvaryum sıcaklığının 26-28 °C derece aralığında sabit tutulması gerekir. Sıcaklığın uygun seviyeye sabitlenmesi için akvaryum ısıtıcısı kullanabilirsiniz. pH seviyesi olarak 6.5 – 7.5 seviyeleri arasındaki hafif asidik suları tercih ederler.
Balıkların sağlıklı gelişimi için akvaryumdaki su parametrelerinin kararlı olması son derece önemlidir. Dolayısıyla su parametrelerinde olumsuz değişiklikleri önlemek amacıyla aşırı balık yükü oluşturmamaya çalışın.
Transgenetik Tetra ve Kardinal Neon Akvaryumu
Tüm tetra türleri gibi transgenetiklerde bitki akvaryumlarında daha huzurlu hareket edecektir. Doğal bitkilerin oluşturacağı dekorasyon içerisinde balıklarınızın rengi göz alıcı hale gelecektir. Ayrıca bitkilerin akvaryumdaki amonyak ve nitrat gibi zararlı organik bileşikleri tüketiyor olması ayrı bir faydayı beraberinde getirir.
Transgenetik akvaryumunda dekorasyon oluştururken balıklarınızın sağlığı için tercih edeceğiniz kum, kaya ve dekorasyon ürünlerinin sivri kenarlara sahip olmadığından emin olunuz. Akvaryumda dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise tankınızın üstü kapalı olması gerektiğidir. Çünkü transgenetik tetralarda diğer balıklar gibi sıçrama davranışı gösteren canlılardır.
Transgenetik Tetra Yavruları Nasıl Beslenir?
Yavrularınız serbest yüzüşe geçtiğinde beslenmelerini sağlamak amacıyla yeşil su kullanabilirsiniz. Yeşil su fitoplankton yapısıyla artemia tüketemeyen balıkların için ilk aşamada oldukça besleyicidir. Ortalama bir haftalık olan ve yeterince büyüdüğünü düşündüğünüz yavruları canlı artemia ile besleme denemesi yapabilirsiniz.
Eğer transgenetik tetra yavruları artemia tüketebiliyorsa, günde 4-5 kez azar azar artemia ile besleyebilirsiniz. Artemia ile devam eden bir hatfalık sürecin sonunda, yani balıklarınız yaklaşık iki haftalık olduğunda beslemelerine toz formdaki kuru yemleri de dahil edebilirsiniz.
Kuru yemlerin dahil olduğu beslenme öğünlerini sabah canlı yem(artemia-mikro kurt), öğlen kaliteli toz yavru yemi, öğleden sonra canlı yem, akşam ise bitkisel kaliteli toz veya pul yem verecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Yavru akvaryumunda haftada bir kez %25-30 aralığında su değişimi yapılması yavruların gelişimini destekleyecektir.