Eğer bir Pirana Balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.
Bilimsel Adı: Serrasalmidae
Doğal Yaşam Konumu: Güney Amerika
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 23°C
Yaşadığı Su Ph: 4.50 – 5.00
Beslenme Şekli: Hepçil (Etçil & Otçul)
Davranış Biçimi: Agresif
Max. Ulaştığı Boy: 30 – 35 Cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: 200 Lt
Su Sertliği: Orta, Sert
Bu canlılar için sinema dünyasında yüzlerce filmler çekildi. Piranalar hakkın da edindiğimiz çoğu bilgi yanlış. Bu tür koloni olmadığı sürece saldırmazlar. Yani akvaryum da beslerken tedirgin olmamıza gerek yok ve doğal ortamında çok hırçınlar. Başka yanlış bir fikir ise tamamen etçil olmaları. Aslında bu da tamamen başlı başlına yanlış. Bu canlılar hayatta kalabileceği şekilde beslenirler ve çok uzun süre aç kalabilirler. Aslında nihayetinde doğada yırtıcı tür, dikkatli olmakta kesinlikle fayda var. Piranalar sürüler halide yaşayıp yok ederler. En büyük pirana türü Brezilya’nın nın yaşına ve uzunluğuna 60 santimetreyi bulabilir kara piranadır. Piranaların son sınıfı yırtıcı olduğu için söylenip yazılmıştır. Gerçekten binlerce balıktan oluşmuş büyük sürüler halinde yaşayan piranaların suya giren ya da düşen sığır ve kapibara gibi iri hayvanlara saldırdığı bilinmektedir. Ancak çoğu pirana türü diğer balıklar ve suya düşen meyve, tohum gibi bitkisel maddele beslenir. Yani bir pirana edindiniz salatalıkta yer, yüksek proteinli yemlerde tüketir. Hatta ve hatta tavuk parçaları bile yiyebilir. Bura da dikkat etmeni gereken husus sağlıklı beslemektir. Haftanın belirli günleri çok yüksek proteinli yemler verilebilir, diğer günler ise sebze içerikli yemlerde verilebilir.
Üremeleri ise; eş tutan çiftin rengi koyulaşır. Çift ayrı büyük bir akvaryuma alınmalıdır. Su torf veya su hazırlayıcılar kullanarak yumuşak, kahverengi bir hale getirilmelidir. Loş bir ortam yapılmalı ve sıcaklık 28°C olmalıdır. Ağızlarıyla yumurta dökecek alanı temizlerler, uygun duruma gedikten sonra 1000-1500 arası yumurta dökerler. Yumurtladıktan sonra akvaryumdan ayrılmalıdırlar. Yavrular yumurtlamadan 6 gün sonra serbest yüzer ve yem yer hale gelirler. 5 cm olana kadar artemia ve su piresiyle beslenmelidirler.
Sırt yüzgeci: Sırt yüzgeci, balığın dik durmasını sağlar. Bir nevi omurga görevi yapar.
Yağ yüzgeci: Bu yüzgecin ne işe yaradığı bilinmez. Karasin grubu tüm balıklarda vardır. Etli bir yapıya sahiptir.
Kuyruk yüzgeci: Balığın su içinde ilerlemesini sağlar. Sağa ve sola hareket ettirerek balık suyu yarar ve ilerler. Ayrıca dümen görevi yapar ve balık kuyruğu sayesinde yönlenir.
Anal yüzgeç: Sırt yüzgeci ile birlikte omurga görevini üstlenir balığın dengede ve dik durmasını sağlar. Ayrıca kimi balıklarda üremeye yardımcı olur. (Lepisteste olduğu gibi)
Karın ve göğüs yüzgeci: Balıkta kol bacak yerine geçerler. Bu yüzgeçler sayesinde manevra yaparlar. İleri geri yaptıkları hareketler ile balık ani fren yapabilir ya da yavaşlayabilir. Kumu karıştırmak ya da yumurtalarına oksijeni bol su yönlendirmek için göğüs yüzgeçlerini kullanırlar.
Pirana Balığı