Eğer bir Oscar Astronot Balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.
Bilimsel Adı: Astronotus Ocellatus (Oscar)
Doğal Yaşam Konumu: Brezilya, Kolombiya, Peru, Porto Riko, Fransız Huyanası, Florida
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 23°C – 30°C
Yaşadığı Su Ph: 6.50 – 7.00
Beslenme Şekli: Hepçil (Etçil & Otçul)
Davranış Biçimi: Agresif
Max. Ulaştığı Boy: 25-40 Cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: Min. 130 Lt
Su Sertliği: Yumuşak, Orta Sert
Bu canlılar inanılmaz hareketlidirler. Sürekli bir sağda bir solda sürekli hareket ederler ve çok hızlıdırlar. Aşağıda anlatacağımız gibi, ağzına ne sığarsa onu yer. Hiçbir ayrımı yoktur. Aslında bu türü beslerken akvaryum dekorlarına vs dikkat etmek gerekir. Genelde bu türü besleyenler koyu tonlarda fonlar kullanır. Bu balığı özel yapan şey ise siz tanımasıdır. Eğer yemlerini belirli periyotlar ile standart bir şekilde veriyorsanız, tankın buhar camını açtığınız anda suyun yüzeyine gelir ve yem vermenizi bekler. Çoğu kaynakta başka türler ile beslenebileceğini belirtiler fakat beslenmesi çok zordur. Evet ağzına sığan her şeyi yer fakat etrafında ki diğer canlılara muhakkak rahatsızlık verecektir. Genel özellikleri, dikkat edilmesi gereken hususlardan aşağıda bahsettik;
Astronot balıkların bakımında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle hızlı büyüdükleri için büyük bir akvaryum sahibi olmak gerekir. Yetişkin astronot balıkları çok yem yemektedir. Özellikle akvaryum büyük değil ise başka bir balık bulundurmak sakıncalı olabilir. Astronot balıklarının suyu temiz olduğu sürece bakımı da kolaydır. Suda biriken nitrat ve fosfatın düzenli değişimler ile azaltılması gerekir. Bu nedenle haftada %20 ile %40 arasında su değişiminin yapılması gerekir.
Bakımına dikkat edilmeyen oscar balığı bazı hastalıklara yakalanabilir. Bunlardan en yaygın olanı kafada delik hastalığıdır. Adından da anlaşılacağı üzere balığın vücudunda, özellikle de kafasında çukurcuklara neden olur. Hastalığın en belirgin sebebi besin yetersizliğidir. Tedavisi zor değildir, ancak erken fark edilmesi tedavisini kolaylaştırır. Kaliteli yemlerin kullanılması hastalığın görülme ihtimalini azaltacaktır. Yem balığı gibi bir canlı yem kullanılacaksa, bir süre karantinada tutulması gerekir. Çünkü hastalık taşıma ihtimali vardır. Aksi halde beklenmedik hastalıklar baş gösterebilir.
Uyumlu Balıklar
Oldukça büyük bir akvaryumda oscar balığının haricinde farklı türleri beslemeyi düşünebilirsiniz. Oscar balığı bölgeci ve büyük bir balıktır. Bu yüzden fazlasıyla suya ihtiyaç duyar. Her bir yetişkin balık için akvaryumda 200 litre su olması gerekir. Akvaryumunuz başka balıkları besleyebilmenize imkan verecek kadar büyükse; vatoz balığı, jack dempsey balığı, silver arowana ve pacu pirana besleyebilirsiniz.
Oscar balığı oldukça zeki bir canlıdır. Sahibiyle oyun oynamaktan keyif alır. Bu yüzden sıradan bir akvaryum balığı değildir. Sahibinin elinden yem yiyebilecek kadar evcilleşebilir. Siz de bu balığı beslemeyi düşünüyorsanız, bakımının zorluğuna rağmen iyi bir seçim yaptığınızı söyleyebiliriz.
Oscar Balığı yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Balık Forumu‘nda merak ettiklerinizi sorabilir, Balık Besleyenler grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Balık malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm evcil hayvan severlere buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Bu balıkların aslında familyasının ismi Oscar’dır ve Astronot diye bildiğimiz tür o familyanın içerisinden en çok bilinen 1 tanesidir. Ailenin diğer üyeleri aşağıda ki gibidir;
- Astronotus
- Astronotinae
- Astronotus Ocellatus
- Astronotus Crassipinnis
- Aequidens
- Cichlasoma
- Geophagus
- Severum Çiklit
Oscar Astronot Balığı