Eğer bir Japon Balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.Bilimsel Adı: Carassius auratus ve türleri (Sazangiller Familyası)
Doğal Yaşam Konumu: Aslında tam olarak şu ülke bölge diyemeyiz. yavaş akıntılı yerlerde yaşar; lagünlerin ve nehirlerin sığ sularını tercih eder. Bitki örtüsü bol olan yumuşak tabanlı topraklara daha iyi uyum sağlar. Japon balığı kıyıya yakın kalmayı tercih eder.
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 20°C – 21°C olması yeterlidir.
Yaşadığı Su Ph: 7.00 – 7.50 Nötr
Beslenme Şekli: Hepçil (Etçil & Otçul)
Davranış Biçimi: Kendi boyutundan küçük her şeyi yeme yutma eğilimindedir.
Max. Ulaştığı Boy: Türüne çok farklılık gösterir fakat genel olarak 8-9 Cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: Minimum 20 Lt dir fakat bir canlı olduğunu unutmamak gerekir.
Su Sertliği: Yumuşak, Orta
Hobiye yeni başlayan herkesin ilk başta tercih ettiği ve tercih etmesi gereken canlı türüdür. Dayanıklı ve su koşullarına dirençli canlılardır. Su değerlerini çok önemsemez, çok fazla sıcaklık istemez hatta ve hatta suda çok çok fazla oksijene ihtiyaç duymaz. Genel de fanusta amatör olarak beslenir. Fakat hiç bir zaman fanusta, oksijensiz düzensiz bir canlı besleme taraftarı değiliz. Japon Balıklarının doyma hisleri yoktur. Kontrollü yem atmak gerekir çünkü, ne kadar yem atarsanız atın bir taraftan boşaltım yaparken diğer taraftan hiç durmadan yerler ve bu da balığınızın ölmesine sebep olabilir. Japon balıkları tercihen yalnız yaşamalıdır. Bölgeci balıklardır ve kendi türlerine aynı boyutta olanlara dahi saldırırlar. Ağzına sığabilen her şeyi yerler. Aslında çok obur bir balık türü diyebiliriz 🙂Eğer bitkili bir akvaryum kurmayı düşünüyorsanız ve japon balığını seçtiyseniz en çok dikkat etmeniz gereken husus kesinlikle sert yapraklı ya da sert gövdeli bitkilerdir. Japon balıklarınızı sağlıklı beslemek için ve çeşitli parazitlerden korumak için, yem çeşitliliği çok önemlidir. Canlı yemler ile beslenebilir ve sebzede yerler. Sebze atarken küçük parçalara bölünmelidir. Japon balıkları yem yerken izlemesi çok keyiflidir 🙂
Türkiye’da Japon balığı olarak bilinen bu balık türü başka ülkelerde altın balık anlamına gelen gold fish olarak bilinir. Bu balığın tarihi, Çin kayıtlarına göre M.S 2.yüzyıla kadar dayanır. Japon balığına benzer diğer kırmızı havuz balıkların kökeni ise M.Ö. 2 bin yılına kadar dayanır. Buradan da anlaşıldığı üzere akvaryum balıkları arasında en eski balık türlerinden biri de Japon balıklarıdır diyebiliriz. Kökenleri çok eskiye dayanır ve budist tapınakları önlerinde ki su birikintileri ya da kendi yapmış oldukları havuzlar da beslendiler. Eski tarihteki türlerinin aksine şimdi bir çok mutasyona uğramış türleri bulunuyor. Bahsettiğimiz zamanlarda sadece zenginler ve maddi durumu çok iyi olanlar gösteriş olarak besliyorlardı. Zamanla japon balıklarına çok fazla talep arttı ve üretimi çok daha fazlalaştı. Daha sonra artan talep & üretim ile fiyatları düşmeye başladı. Yerel üreticiler nam salmaya başladı ve tüm dünyaya göndermeye başladılar. Günümüzde de hala bir çok türü çok beğenilerek besleniyor. Asya bölgesinde halen özel türler Akvaryumcular için yoğun bir şekilde üretiliyor.Japon balıklarının şu kadar yıl ömrü var demek aslında çok zordur. Şuanda bilinen en yaşlı japon balığı 44 yaşındadır. Makalemizin da başında söylediğimiz gibi, su koşulları ne kadar iyi tutulursa o kadar uzun süre hayatta kalacaktır. Genellikle yapılan hatarlardan en büyüğü bu canlıları fanusta büyütmeye çalışmaktır. Unutmamalı ki doğal ortamında bol oksijenli sularda yaşıyorlar 🙂
Yaşadığı yer, beslenme şekli vs. gibi bir çok etkene göre çok fazla çeşiti vardır. En çok bilinenleri aşağıda ki gibidir.
- Yaygın ( Common GoldFish)
- Teleskop (Telescope GoldFish)
- Kelebek Kuyruk (GoldFish Butterfly Tail)
- Vakin (Goldfish Wakin)
- Torba Gözlü (GoldFish Bubble Eye)
- Peçeli Kuyruk (Veiltail GoldFish)
- İnci (GoldFish Pearlscale)
- Gökyüzü (Celestial Eye GoldFish)
- Kuyruklu (GoldFish Comet)
- Nanjing
- Oranda (Oranda GoldFisj)
- Kırmızı Başlıklı Oranda (Redcap Oranda GoldFish)
- Ponpon (Gyroshima)
- Rancu (Ranchu GoldFish)
- Aslan Baş (Lionhead GoldFish)
- Su Perisi (Fantail GoldFish)
- Ryukin (Ryukin GoldFish)
- Jikin (GoldFish Jikin)
- Tosakin (Tosakin Goldfish)
- Shubunkin (Shubunkin Goldfish)