Eğer bir Çöpçü Balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.Bilimsel Adı: Corydoras Paleatus
Doğal Yaşam Konumu: Güney Amerika
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 24 – 28°C
Yaşadığı Su Ph: 6.00 – 7.60
Beslenme Şekli: Hepçil (Etçil & Otçul)
Davranış Biçimi: Barışçıl
Max. Ulaştığı Boy: 25mm – 12cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: Min. 80 Lt
Su Sertliği: Yumuşak, Orta
Çöpçü balıkları, akvaryum içerisinde en çok yanlış anlaşılan balıklardır. Bu balıklar düşünüldüğü gibi akvaryumu temizlemezler. Petshop kişileri yanlış yönlendirmesi sonucu bu balıklar genellikle alınmaktadır. Çöpçü balıkları dibe çöken yemleri yer. Bu şekilde bu yemlerin bozulmasını önler. Cinsin adı Yunanca Corys ve Doras kelimelerinden gelmektedir. Kelimelerden ilki Kask, diğeri Zırh anlamına gelmektedir. Çöpçü Balıklarının aslında gerçekten bir çeşit zırhı bulunmaktadır. Tüm vücutları boyunca birkaç sıra üst üste binen bir kemik plakası bulunmaktadır. Bu da, Çöpçü balıklarının kendilerini yırtıcılardan korumasını sağlamaktadır. Son derece barışçıl balıklardır, ilginç davranışları vardır. Sürü balıklarıdır en az 6’lı gruplar halinde beslenmelidir. Bu yüzden Çöpçü Balıkları milyonlarca akvaristin sevgisini ve takdirini kazanmıştır. Yumurtayla çoğalırlar, akvaryumda çoğalmaları zordur. Hepçildir.
Çöpçü Balığının Genel Özellikleri
- Doğal ortamlarında toplu yaşadıkları için kendi türleri ile rahatlıkla yaşayabilirler.
- Ebatları 0,2 cm’den 12 cm’ye kadar çeşitlilik gösterir.
- Topraktaki bitki, böcek ve kurtçuklarla beslenirler.
- Ömrü oldukça uzundur. Doğru bakım ile 20 yıla kadar yaşarlar.
- Akvaryumlar için ideal canlılardır.
- Diğer balıklardan artıp dibe çöken yemleri yerler. Ama kendilerine özel dip yemleri de vardır.
- Genellikle akvaryumların dibinde ve ortalarında yaşarlar. Yüzeye nadiren çıkarlar.
Vücutlarında pul yerine sert tabakalar bulunur. - Bu balıklarda cinsiyet ayrımı yapmak çok zordur. Erkekleri uzun ve ince, dişileri geniş yapıdadır. Ayrıca dişilerinin yüzgeçleri yuvarlak, erkeklerinki ise sivridir.
- Diğer balık türleriyle uyum içindedirler.
- Dayanıklıdırlar, pek hastalanmazlar.
- Hem etçil hem otçul balıklardır.
- Akvaryumda üremeleri zordur. Yumurta ile çoğalırlar.
- Zararsız ve barışçıl canlılardır.
- Yan yüzgeçlerinde keskin dikenler bulunur.
Dişi çöpçüler erkeğe nazaran daha iri olurken, erkekler ise daha renklidir. Bunu anlamak için balıklara yukarıdan yani su yüzeyinden bakabilirsiniz. Erkek çöpçünün sırt yüzgeci daha büyüktür, anal yüzgeci de dişiye göre daha sivri uçludur. Dişilerin de karın kısmı daha geniştir. Erkeklerin yan yüzgeçleri daha sivri uçlu olabilir. Eğer üretim için alacağınız çöpçülerin cinsiyetlerini ayırt etmekte zorlanıyorsanız, 4-5 adet balıktan oluşan bir grubun kendi arasında eş tutmasını bekleyebilirsiniz.Çöpçü balıklarının istemsizce akvaryumu temizlediği konusunda sizlere bilgi vermeye çalıştık ama aslında doğrudan bir temizleme yapmayan sadece istenmeyen şeyler beslediği için çöpçü adını alan bu mucizevi balıkların türlerini daha yakından tanıyalım. En çok beslenen çöpçü balığı türlerini sizler için liste haline getirdik.
- Albino
- Ters Yüzen
- Pigme
- Panda
- Sterbai
- Bronz
- Kahverengi
- Komando