Eğer bir Beta Balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.
Bilimsel Adı: Betta Splendens (Kavgacı Siyam)
Doğal Yaşam Konumu: Asya
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 25°C – 28°C
Yaşadığı Su Ph: 6.00 – 8.00
Beslenme Şekli: Etçil
Davranış Biçimi: Bölgeci Agresif
Max. Ulaştığı Boy: 6-8 Cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: 30 Lt
Su Sertliği: Yumuşak, Yumuşak Orta
Hobiye yeni başlayanlar, ya da balık seven arkadaşına hediye alan vs vs vs gibi herkesin en çok bildiği türdür. Aslında sadece isminin “ BETA “ olduğu bilinir ve hobiciler dışında kimse özelliklerini bilmez. Hatta acemi hobicilerin en çok yaptığı hatalardan birisi kara akvaryuma atmaktır. Beta türü diğer isminden de bilindiği gibi, kavgacı siyamdır. Yani kendi boyutları ve hatta kendinden büyük bütün canlılara tabiri caizse kafa tutar. Genel de petshop vs. gibi mağazalardan alınıyorsa özellikle müşterilerini uyarırlar. Zaten ticaretini yapan kimselere gidildiği zaman bardakta bekletildiğini görürsünüz. Bazı çok bilmiş hobicilerimiz der ki “ Aman ya al ne olacak, fanusa koy. Hava motoru da takmaya gerek yok, Su değişimini de gerek yok “ derler. Bu doğru olduğu sanılan düşünce tamamen yanlıştır ve unutulmamalıdır ki o da bir balık ve doğası “ BARDAK “ değildir. Zaten bu düşünce ile beslenildiği zaman hiç bir şekilde ömrü uzun olmaz.
Bu cinsi beslemek isterseniz eğer; küçük bir akvaryum, filtreli kafa motoru yeterli olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre de Fanuslar bu tür canlıların görme kaybına yol açtığını belirtmişlerdir. Betaların doğal yaşam alanları; sık bitki örtüsüne sahip bataklıklar, yavaş akan veya tamamen durgun sulardır. Sığ ve nispeten kirli sular, daha büyük balık türlerinin ve büyük boyutlu diğer sucul yırtıcıların yaşamasını zorlaştırır. Ayrıca, sık bitki örtüsü bettaları kuşlar ve sürüngenlerin dikkatli gözlerinden saklar.
Beta Balığının İlginç Yönleri
- Çok yükseğe zıplayabilirler, bu sebeple akvaryumun suyunu tamamen doldurmayın.
- Beta balıkları meraklı hayvanlardır, akvaryuma yaklaştığınızda hemen size doğru yönelirler.
- Meraklıdırlar. Akvaryumun suyundaki en ufak değişikliği hemen farkedip, yanına gider ve incelerler.
- Dayanıklı balık türlerindendir. Hastalıkları diğer balık türlerine göre daha kolay atlatabilirler.
- Renkleri ışık altında farklılık gösterebilir. Farklı ışıklar altında daha parlak göründüklerini fark edebilirsiniz.
Beta Balığı Yemleme
Yavru beta balıklarının beslenmesi oldukça basittir. Yavru beta balıklarına az az yem vererek beslemek her zaman ideal olmaktadır. Granül şeklinde yüksek proteine sahip olan yemler beta balıkları için en güzel balık yemidir. Bir paket balık yemi uzun bir süre yetmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey kontrollü bir şekilde yemlerin verilmesidir. Aksi halde istenmeyen sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Beta Balığı Tarihçesi
Beta balıklarının anavatanı Tayland’dır. Bilinen en eski akvaryumda yaşayabilen balık türlerinden bir tanesidir. 1438 yılında Tayland sınırlarında hüküm sürmüş Sukhothai Krallığı’na bağlı Sukhothai hanedanının da beta balığı yetiştirdikleri bilinmektedir. Beta balığının ilk evcilleşme süreci pirinç ekip, biçen çifçilerle başlar.Renkli beta balıklarının üretimi ve Avrupa’ya ilk geliş hikayesi ise çok ilginçtir.Siyam Kralının çok yakın arkadaşlarından biri olan, Danimarkalı bilim adamı Dr. Theodore Contor, yetiştirmek üzere kraldan 1 çift Siyam balığı alır. Bu yetiştirdiği balıklardan bazılarını 1896 yılında bazılarını ise 1910 yılında Almanya’ya göndererek, Beta balıklarının ilk Avrupa macerası böylece başlamış olur. Almanya’ya gelen bu balıklar daha sonra da Amerika’ya Frank Locke isimli birisi tarafından gelirken, Beta balıklarının bir tanesinin diğerlerinden farklı olduğunu görür. Bu farklılık diğer beta balıklarının aksine balığın renkli olmasından kaynaklanmaktadır. Günümüzdeki çok renkli beta balıklarının meydana gelmesi işte o zamandan günümüze beta balıklarının farklı türlerinin çiftleşmesiyle oluşmuştur.