Eğer bir Balon Balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.
Bilimsel Adı: Tetraodontidae
Doğal Yaşam Konumu: Akdeniz, Manş Denizi ve Tropikal Denizler
Yaşadığı Su Sıcaklığı: 24°C – 27°C
Yaşadığı Su Ph: 7.50 – 8.20
Beslenme Şekli: Etçil
Davranış Biçimi: Agresif
Max. Ulaştığı Boy:17 – 20 Cm
Gerekli Akvaryum Hacmi: 250 Lt
Su Sertliği: Sert- Acı
Balon balığı denilince aslında aklımız 1-2 türü gelir fakat o şekilde değil. Yaşadığı konuma ve coğrafi koşullara göre bir çok farklı türü bulunuyor. Tüm balon balıkları Tetraodontidae familyasına aittir. Kirpi balığı olarak da bilinen bu tür, dünya genelinde denizlerde, acı ve tatlı sularda bulunan tropikal balıklardır. 150’den fazla tür vardır ve bunların yaklaşık 30’u tatlı sularda yaşamaktadır. Savunma mekanizması olarak kendilerini su ile şişirebilme yetenekleriyle tanınırlar. Şiştikten sonra, omurgaları vücutlarından dışarı çıkarak yenmelerini önler.
Görünüşlerine aldanmayın! Çok sevimli olmalarına rağmen aşırı agresif olabilirler. Özel besleme süreleri, bakım ihtiyaçları ve saldırganlıkları nedeniyle akvaryumda tek bir tür olarak muhafaza edilirler. Bu balıklar hakkında en bilinen ve üzerine en çok çalışılan özelliklerden biri, tetrodotoksin olarak bilinen çok ölümcül nörotoksindir.
Bu onları vahşi doğada korumak için var olan bir savunma mekanizmasıdır. Neyse ki tüm balon balıkları zehirli değildir. Bu balıklar doğrudan toksini üretmez, bunun yerine onlar için tetrodotoksin oluşturan bakterileri toplarlar. Bu bakterileri beslenme sırasında vahşi doğada yedikleri için toplarlar, bu yüzden endişelenmeyin. Balıklarınız toksin içermez çünkü akvaryumda bu bakterileri yiyemeyeceklerdir. Puffer balıkları iyi bakılırsa bir akvaryumda 10 yıla kadar yaşayabilir.
Acı su balıklarıdır. Her 10 litre su için 15gr tuz atılması uygundur. Salyangoz gibi kabukluları çok severler, kabuklarını sağlam çene ve diş yapılarıyla kırarak yerler. Size alıştığında akvaryumun yanına geldiğinizde bir çift gözün üzerinizde olduğunu hissedersiniz, 2 gözü birbirinden bağımsız olarak hareket eder. Çok meraklılardır. Bu balıklar su dışına çıkarılmamaya özen gösterilmelidir. Hava yutmaları onlar için ölümcül olabilir. Bu yüzden akvaryumcudan alınırken suyu terkettirmeden su içinde yakalanıp poşetlenmelidir. Tek bakılması uygundur. Sert bir balıktır, ilk zamanlar akvaryumdaki diğer balıklara bir şey yapmasa bile bir gün geldiğinizde balıklardan bir kaçını ölü bulabilirsiniz.Kankurdu (bloodworm) yemeye bayılırlar. Kendiminkini kankurdu ve diğer tankımı istila eden salyangozlardan oluşan dengeli bir diyetle besliyorum. Eğer tankınız salyangoz istilasına uğradıysa, düzenli bir salyangoz miktarına sahip olursunuz. Salyangoz kabukları pufferların dişlerini aşındırmaya yardımcı olur. Eğer düzenli bir salyangoz diyeti sağlanmasına dikkat edilmezse, dişlerinin aşırı büyümesi yüzünden yem yiyemeyeceklerdir. Onları beslediğinizde çok heyecanlanır ve sanki yiyecek için yalvarıyormuş gibi bir görünüme bürünürler. Aşırı yemlemekten veya aç bırakmaktan kaçınmak için günlük olarak verilecek besin miktarını ölçmek akıllıca olacaktır. Suyu kirleterek beslenirler bu yüzden ağızlarına az miktarlarda kankurdu püskürtmek için bir damlalık kullanıyorum. Bazen damlalığa saldırıyor ve kankurtlarını bir pipetten çekercesine emiyorlar!
Japon mutfağında yaygın olarak kullanılan balon balığı türü kaplan balon balığı ya da ”torafugu” olarak bilinen Takifugu rubripes‘dir. Japon Hükümeti, balon balığı hazırlama konusunda tedbiri elden bırakmıyor ve ancak 2 yılda alınabilen bir ”balon balığı hazırlama” lisansının üstüne, en az 3 yıl hazırlama tecrübesi bulunanların bu yemeği servis etmesine izin veriyor.