Eğer bir Arowana balığı beslemek istiyorsanız ve kafanızda çok fazla soru işareti var ise bu ayrıntılı rehber tam size göre.
Latince Adı: Osteoglossum Bicirrhosum
Doğal Yaşam Konumu: Amazon nehrinin bulanık ve görüş mesafesinin olan kısımlarında yaşar.
Yaşadığı Su Ph: 6.00 – 8.00
Beslenme Şekli: Etçil
Davranış Biçimi: Agresif ve saldırgan
Max. Ulaştığı Boy: 120 Santimetreye ulaşırlar. Akvaryum koşullarında tankın büyüklüğüne değişkenlik gösterir.
Gerekli Akvaryum Hacmi: Min. 300 LT olmalıdır ve popülasyon olmamalıdır.
Su Sertliği: Orta ve Yumuşak
Arowanalar genel olarak agresif tavır sergilerler. Yaşam alanlarını paylaşmayı çok sevmezler ve etçil olarak beslenirler. Son yıllarda ülkemizde arowana balıklarına olan ilgi oldukça artmıştır. Benim besleme türü olarak en çok tercih ettiğim yöntem ise, petshoplar da yeni ölmüş, ölmek üzere olan canlılar ile beslemektir. Yetişkinliğe ulaşana kadar, kuru yem ve dana yüreği ile balığınızın dayanıklılığını ve renklerinin daha canlı olmasını sağlayabilirsiniz.
Bu balığı beslerken en çok dikkatimi çeken şey efsanelere konu olmasıdır. Anlatılanlara göre;
En iyi bilinen efsaneye göre, eğer bir arowana ya iyi bakılmışsa sahibini gelecekte çok şanslı olacağına inanılır. Çinli inancına göre, ejderha servet, zenginlik ve uğur anlamına gelir. Ayrıca ejderhanın kötü ruhları kovup evini ve sahibini koruduğuna inanılır. Diğer bir yandan ejderhanın büyük pulları arowanalara benzemekte ve bu nedenle arovanalara ejderha balığı da denilmektedir.Ejderha balığı gerçekten çok iri bir görünüme sahiptir. Altın kırmızı büyük pullar, cesur izlenim, soylu havası ve zarif hareketleri ejderha balığını dünya çapında hobicilerin ve akvaryumcuların favorisi yapar. İş adamları özellikle Çinli olanlar bu balığın statü sembolü olduğunu bazıları ise onların nadir bulunan, egzotik ve kolay bakılabilen balıklar olduklarını düşünür. Arowanaların yasam süreci uygun yaşam koşullarında altmış (60) yıldır. Bilinen en yaşlı arowananın altmış yaşında olduğu ve dededen toruna üç kuşaktır aynı aile tarafından beslendiğidir.
Arowana Beslenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Güney Amerika’da arowanaların en yaygın türü ve soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan, bilimsel olarak Osteoglossum bicirrhosum ismiyle bilinen Gümüş Arowana balığı eşsiz görüntü sergilemesi sebebiyle birçok akvaryumcu için ilgi odağı haline gelmiştir. Arowana için Akvaryum Gereksinimleri Arowana 100 cm’ye kadar büyüyebilen büyük bir balıktır. Akvaryumlar, bunların rahatça yaşayabileceği büyüklükte olmalıdır. (Alpbaz, 1993). Genç arowanalar birkaç ay 200 litre tanka ihtiyaç duyarlarken büyüdüklerinde ise 600 litre ve daha büyük tanklara ihtiyaç duymaktadırlar. Büyük akvaryumlar arowanalar için her zaman iyidir (Marchoja ve ark., 2006). Akvaryum ebatları 180cm x 75cm x 60cm’den daha küçük olmamalıdır. Arowanalar çok yükseğe sıçrayabilmektedirler, bu yüzden tankların üzerlerinde sıçramayı engelleyen kapak bulunmalıdır. Bu balıkların rengini ortaya çıkarmak için akvaryum aydınlatması uygun bir şekilde yapılmalı ve özellikle gümüşümsü renklerini ortaya çıkarmak için de akvaryumlarda koyu arka fonlar tercih edilmelidir (Alpbaz, 1993).
Arowanalar renklerine ve yaşadıkları lokasyona göre değişiklik gösterirler ve farklı enderliğe sahipdirler.
- Güney Amerika Arowanası
- Asya Arowanası (Scleropages formosus)
- Avustralya Arowanası
- Afrika Arowanası (Heterotis niloticus)