Sump Sistemi Nedir?
Bu sistem için dış filtrenin biraz daha modifiye edilmiş ve manuel hale getirilmiş türüdür diyebiliriz. Akvaryumdan çeşitli şekillerde (taşırma, overflow box vb.) sisteme inen kirli su ihtiyaca göre çeşitli bölmelerden (protein skimmer, filtreler, ısıtıcı bölmesi gibi) geçer ve son hazneye gelir. Buradan ise kafa motoru aracılığı ile tekrar akvaryuma girer. Bu sisteme sump sistemi adı verilmektedir.
Taşırma Sistemi İle Su Taşınması: Akvaryumun üst yüzeyine yakın bir kısmından normal seviyesine göre daha alçak bir noktadan delik açılarak suyun akıtılması şeklinde olur.
Overflow Box Sistemi İle Su Taşınması: Bu sistem su basıncı sistemine dayalı olarak suyun taşınmasını sağlıyor. Bu sistemde akvaryum üzerine herhangi bir delik açmaya gerek yoktur. Bu önemli bir avantajdır. Basınca dahalı olarak bir aparat ile su sump sistemine taşınır. Fiyatının biraz pahalı olması ve ülkemizde biraz zor bulunması bu sistemin dezavantajları arasında yer alır.
Sumplu Akvaryum Nasıl Çalışır?
Sump filtreleme sistemine sahip akvaryumlarda suyun filtrelenmesi, kirli suyun sump haznesine akmasıyla başlar. Alttan ve yandan sump sistemine sahip akvaryumlarda su taşırma yöntemi ile sump haznesine akarken, üstten sumplu akvaryumlarda çoğunlukla devirdaim motoru ile gerçekleşir. Gerçi tüm sump sistemlerinde taşırma veya dolaşım için motor kullanılmaktadır.
Sump haznesine akan su içerisinde kirlilik oluşturan partiküllerden arınması için çeşitli filtre ekipmanlarından süzülür. Sonrasında faydalı bakteri kolonilerinin bulunduğu biyolojik filtrasyon aşamasından geçerek akvaryuma temizlenmiş şekilde gönderilir. Geniş bir alana ve bakteri popülasyonuna sahip olması beraberinde ergonomik yapısı dolayısıyla da tercih edilen bir sistemdir.
1- Alttan Sump: Sump ve malzemelerinin akvaryumun dışında olan sistemdir, akvaryumdan taşan su sump a iner sırasıyla filtre malzemelerinden geçer ve Sump motoru ile geri akvaryuma çıkar. Alttan sump en iyi sump sistemidir çünkü akvaryuma lite olarak oldukça extra katar.
2- Yandan Sump: Sump malzemelerinin akvaryumun sağ veya sol tarafında bölme ile yapılmasıdır. Yandan sump a giren su Sump bölmelerinde bulunan malzemelerden geçer ve Sump motoru, kafa motoru veya hava asansörü ile geri akvaryuma dökülür.
yandan sump
3- Arkadan Sump: Aynı yandan sump gibi Sump malzemelerinin akvaryum içinde olduğu sistemdir. Yine bi tarafından giren su Sump içindeki bölmelerde bulunan filtrasyon malzemelerinden süzülürek geri akvaryuma dökülür.
4- Tek Sump Birden Fazla Akvaryum: Bu sistem aynı alttan sump gibidir. Akvaryumlarda taşan su Sump akvaryumuna girer burda bölmelerde bulunan filtrasyon malzemelerinden geçerek Sump motoru ile geri akvaryumlarda dağılır. Bu sistemde herhangi bi hastalık durumunda bütün akvaryumlarda olma ihtimali vardır.
5- Sonradan Sump: Bu sump sistemi akvaryumun herhangi bir yerinde olabilir. Bu sump sistemi seyyardır istenilen akvaryuma eklenip çıkarabilir. Bu yüzden bu sistemin temizlenmesi de oldukça kolaydır. Genellikle boşaltılmak istenilmeyen akvaryumlara yapılır.
6- Tepe Sump: Akvaryumun üzerinde bulunan sump sistemidir. Ufak akvaryumlarda yer darlığını ortadan kaldırmak için kullanılır. Bütün sump sistemlerinde olduğu gibi motor veya hava asansörü yardımı ile kirli su tepe sump a taşınır. Kirli su sump bölmelerinde bulunan filtra malzemelerinden geçerek temizlenir, ve akvaryuma dökülür.