Bu makalemizde, tüm tatlı su tankları için hayati önem taşıyan Akvaryumda Dip Çekimi nedir? Faydası nedir? Gerekli midir? gibi başlıkları inceleyeceğiz.
Dip çekimi, konu başlığından da anlaşılacağı gibi akvaryumun dibinde ki yem artıkları, balık dışkıları, ölü balık artıkları vb. gibi bir çok pisliği temizleme işidir. Tabi bu işlemi yaparken bir dip pompasına ihtiyacınız var. Bunu herhangi bir petshop dan temin edebilirsiniz. Eğer temin edemeyecek durumda iseniz herhangi bir hortum da iş görecektir.
Dip çekimi konusunda hayati önem taşıyan konu ise, çekilen su miktarıdır. Bazen yapılan en büyük hatalardan birisi, dip çekerken tankın %50 sini boşaltmaktır. Aslında evet bir temizlik söz konusu fakat akvaryumdaki bakteri döngüsünü, oturmuş suyu mahvetmeniz anlamına gelecektir. Normalde sıklıkla önerilen ölçü haftalık olarak temiz ve titiz bir çalışma ile %10 olarak belirtilmiştir. Tabi ki bu ölçüler akvaryumunuzun boyutu ve ölçülerine göre değişiklik gösterebilir.
Dip çekimini havasız ve pis kalmış bir odayı temizlemek gibi düşünebiliriz. Tabi bura daki hayati noktalardan biri de yemleme konusu. Tek seferde balıkların yiyebileceğinden fazla boşaltıldığı zaman bu yemler dipte kalacaktır ve zeminde ki kumda aralara girip salınım yapmaya başlayacaklardır. En güzeli yemleme şekli balıklarınızın yedikçe az az verilmesi şeklindedir.
Bazılarımız “ Dip çekmiyorum, bir kap yardımı ile su boşaltıyorum. Daha sonra yerine yenisini ekliyorum.” Diyebilirler, fakat bu bir çözüm değildir. Dipte bekleyen pislikler salınım yapmaya başlayacaklardır ve bir sabah kalktığınız zaman nitrat patlaması dediğimiz olay yüzünden tüm canlılarınızı kaybedebilirsiniz.
Eğer çok fazla zaman ve uğraş vermek istemiyorsanız kendimce bulduğum bir yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum.
Benim kendi evimde 650 LT boyutlarında bir tankım var. İçerisinde beslemiş olduğum monster tür balıklarımın doğal yaşam ortamlarında akıntıyı seviyorlar. Akvaryumumun ebatlarına uygun bir dalga motoru aldım. Bu dalga motorunu, akıntıyı sump çekim deliğine göre ayarladım. Çalıştırdığım zaman ise pislikler ve artıklar sump çekim yapan deliğe doğru itiyor ve dip çekimi yapmama gerek kalmadan filtrasyon kısmına yani sump’a gidiyor. Peki temizlik yapmıyor muyum ? Tabi ki de yapıyorum. Sump kısmını hafta da 1 kez aynı dip çekimi yapar gibi temizliyorum.
Özet ile tankınız da ki canlılar için dip çekimi hayati bir rol alıyor ve ihmal edilmemeli.
Akvaryumda Dip Çekimi