Bu makalemizde, Akvaryumda Dekorasyon’u inceleyeceğiz ve bunun hakkında bilgiler vereceğiz. Akvaryum Dekorasyonu nasıl olmalı? Aydınlatma nasıl olmalı? Kum seçimi nasıl olmalı? soruların cevaplarını açıklayacağız.
Akvaryum sahibi olmak isteyenler için işin en keyifli kısmı, dekorasyon! Ancak akvaryumu dekore ederken, akvaryum boyutunu ve içinde yaşayacak canlıların ihtiyaçlarını göz ardı etmemek gerekiyor. Dekorasyon ürünleri arasından tercih yaparken akvaryum canlılarına zarar vermeyen ve mümkün olduğunca doğal yaşam ortamlarını destekleyen ürünlere yönelmek büyük önem taşıyor. Her zevke uygun dekoratif aksesuarlar mevcut. Önemli olan seçtiğimiz ürünlerin hem göze hitap etmesi hem de akvaryum canlımızın huzurlu bir yaşam sürebilmesine katkı sağlaması. İşte neler yapabileceğinize dair birkaç ipucu…
Arkaplan
Akvaryum içerisinde ya da arka cam dışında kullanılan arka planlar, akvaryumun güzel ve uyumlu bir görünüme sahip olması için gereklidir ( Bizler için gözlem, balıklarımız için uyumlu bir yaşam alanı açısından önemlidir. ). Gün geçtikçe, akvaryumcularda, doğal kök ya da kaya imutasyonlarını içeren birçok farklı model ve renkte arka plana rastlamak mümkün oluyor (Yazarın burada bahsetmiş olduğu arka planlar akvaryumun içerisinde kullanabileceğimiz türlerdir.). Bu tip arka planların kendine özgü avantaj ve dezavantajları vardır. Avantajlarına en bilinen örnek, bu tip arka planların arkasına, akvaryumda görmek istemeyeceğiniz ısıtıcı, filtre ve kablo gibi unsurların saklanabilir olmasıdır. Akvaryum içerisinde görünen bir filtre yada kablodan daha sinir bozucu bir şey düşünmek zordur. Dezavantajlarına bir örnek ise bu arka planların tank hacminden çalıyor olması ve balıkların yüzme alanlarını kısıtlıyor olmasıdır (Dekore edeceğimiz akvaryumun ölçülerini, bunu göz önünde bulundurarak belirlersek, konu bir dezavantaj olmaktan çıkacaktır.). Şayet bu işe bu kadar para harcamak istemiyorsanız arka camı dışardan koyu bir renge boyayabilirsiniz. Renk seçiminde koyu renklere ağırlık vermeniz, görsel açıdan daha tatmin edici sonuçlar verecektir. Bunun yanı sıra arka cama yapışan tek renk ya da renkli fonları da kullanabilirsiniz. Seçeceğiniz fonun, tenk rengin tonlarını içeren bir kaya ya da kütük imutasyonu olması yine görsel açıdan güzel sonuçlar verecektir. Her akvaristin zevkleri ebetteki farklı olacaktır ancak güzel bir resif akvaryumunun arka fonundaki bitki ve benzeri imutasyonlar çok fazla karmaşık ve uyumsuz bir görüntüye sebep olabilir. Yine aynı şekilde güzel bir tropik akvaryumun arka fonuna da mercanları içeren bir konu işlenmemelidir. Kısacası kurduğumuz akvaryumun görsel öğelerini göz önünde bulundurarak fonumuza karar vermeliyiz.
Akvaryum Dekorasyonunda Kum Kalınlığı Kriteri
Akvaryum canlıların yaşamında önemli yere sahip dekorasyon malzemelerinden biri de kumlar. Balıkların beslenmesinde ve karakterlerinin gelişmesinde önemli rol oynayan kum seçiminde iş zevke bırakılmamalı. Akvaryumda kullanılacak kumu belirlerken ilk dikkat etmemiz gereken özellik, kumun rengi. Çünkü zeminin açık ve parlak olması balıkların çekingen karakter kazanmasına neden oluyor. İkinci önemli özellik ise, kumun boyutu. Geophagus gibi ciklet türler ya da Corydoras gibi kedi balıkları söz konusu olduğunda zemin malzemesinin boyutunun 2 mm yi geçmemesini öneriyoruz. Aynı şekilde oral yollarla kum içerisindeki kullanılabilir partikülleri toplayan ve daha sonra kalan kumu solungaçlarından dışarı bırakan tüm canlılar için bu kural geçerli. Akvaryumun kalınlığı da canlının türünden bağımsız değil. Tankında bitki beslemeye karar verenler kumun tabandan 6 – 10 cm yüksek olmasına dikkat etmeli. Diğer canlı türleri için 3-6 cm kalınlık yeterli olacaktır.
Kum seçerken atlanmaması gereken bir diğer önemli özellik, kumun suyun bazik değerini yükselten kalsiyum oranı içerip içermediğini araştırmaktır. Zira doğal yaşam alanı asidik olan canlıların böyle bir ortamda huzurlu olması mümkün değildir. Suyun içerisindeki kalsiyum oranını ölçmek için piyasada satılan herhangi bir kireç çözücüden destek alabilirsiniz. Kuma damlattığınızda kabarma ve köpürme gözlemlersiniz yüzde 100 kalsiyum içerdiğinden emin olabilirsiniz.
Kayalar
Akvaryumda kullanabileceğiniz kayaları, akvaryumcunuzda ya da herhangi bir peyzajcıda rahatlıkla bulabileceğiniz gibi doğadan kendiniz de toplayabilirsiniz. Elbette bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı konular var; Şayet beslediğiniz balıklar bazik suyu (ph 7+ –>14) sevmiyorlarsa içeriğinde kireç bulunan kayalar kullanmamalısınız. Kireç taşı ve mermer içerisinde önemli oranlarda kalsiyum vardır ve daha önceden de ele aldığımız gibi bu kalsiyum, suyunuzun bazik değerlere doğru kaymasına sebep olacaktır. Lav taşları, bazalt ve granit içeriğinde kalsiyum bulunmaz. Koyu renkli kayağan taşlara daha fazla özen göstermeniz gerekmektedir. İçeriğinde yağ ve metal oksit bulunabilir ki bu da akvaryumunuz için ölümcül bir hata olur. Dere kenarlarından taş toplarken taşı topladığınız alana yakın ve yüksekte bakır madeni olmamasına dikkat etmelisiniz.
Dekorasyonda farklı birkaç çeşit kaya kullanmamaya da özen göstermelisiniz (En fazla iki uyumlu türü kullanmanız tavsiye edilir.). Şayet akvaryumda bol miktarda kaya kullanmayı düşünüyorsanız zemine, kumun altına (akvaryumun içine) 1 cm. kalınlıkta bir strafor yerleştirmeniz iyi olacaktır. Kayaların kumun üstüne değil zemine yerleştirilmeleri ve alt katman yerleştikten sonra kumun konulması, kumu didikleyen ve kazan balıkların yol açabileceği olası kazaları yok etmektedir.
Kuru Ağaçlar
Kuru ağaçlar, kökler ve dallar akvaryum dekorasyonunda oldukça güzel sonuçlar vermektedir ve bazı balık türleri için gereklidirler.(örn. bazı kedi balığı türleri). Akvaryum dekorasyonunda kullanacağınız bu malzemelerin %100 ölü olduklarından emin olmamız gerekmektedir. Tam anlamıyla ölmemiş ve kurumamış köklerin kullanımı, içerdikleri bazı toksik bileşenlerden dolayı oldukça tehlikelidir. Bir çok kuru ağaç muhtevasında tanik asit içerir ve bu durum akvaryum suyunun ph seviyelerinde düşmelere sebep olacaktır. Uygun türler için bu gerekli olsada özellikle orta amerika ve afrika cikletleri besliyorsanız bundan kaçınmanız gerekmektedir. Akvaryumda kullanacağınız kuru ağaçları ve benzer malzemeyi şayet konu hakkında derin bilgileriniz yok ise doğadan toplamanız önerilmez. Bunun yerine akvaryumcunuzda bulunan malzemeleri tercih etmeniziöneririm. Böylece malzemenin balıklara zarar vermeyeceği den %100 emin olmuş olursunuz. Kuru ağaç kullanımı konusunda dikkat etmemiz gereken başka bir konu ise niceliktir. Çok fazla dal ve kök kullanımı suyun asidik açıdan tolere edilebilir sınırların dışına çıkmasına ve suyunuzun kahverengi bir renk almasına sebep olabilir. Kuru ağaçlar konusunda bir başka problem ise bazılarının suda ilk başlarda batmayacak olmalıdır. Suyun içerisinde bulundukları birkaç gün ya da hafta içerisinde daha çok su çekecekler ve bir yerden sonra batacaklardır. Batmayan bir kütüğü bir kaya ya da benzer ağır bir malzeme ile destekleyebilirsiniz ancak bunu yaparken de dalın kayadan kurtulma ihtimalini ve olası zararları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Diğer Dekorasyon Malzemeleri
Akvaryum kurulurken dekorasyon işinde kullanılabilecek daha bir çok malzeme vardır. Sonbaharda kurumuş kayın ağacı yaprakları toplayabilirsiniz. Eğer akvaryumda hemen batmazlarsa sıcak suda bir kaç dakika bekleterek batar hale getirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bambu gibi diğer bazı malzemeler de kullanabilirsiniz. Akvaryumcunuzdan edinebileceğiniz hazine sandıkları, dalgıçlar, renkli kumlar vb. malzemeler ile de akvaryum dekoruna katkıda bulunabilirsiniz. Ancak unutmayalım ki doğal hayatı ve bir biyotop simule ettiğimiz akvarumlarımızda doğal olmayan birşey varsa o da yukarı aşağı sallanan bir dalgıçtır. Doğal görünümü bozacak olan tüm bu malzemelerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Akvaryumlar için üretilen bu malzemeler suya ya da balıklara bir zarar vermeseler de doğal görünümü bozulacaktır. Dondurmayla ketçabı aynı anda yemekten zevk alan birçok insan olabilir ama ben bu karışımı sevmiyorum ve doğallık güdüsüyle hareket eden bir akvarist de böyle bir hata yapmayacaktır.
Akvaryum Suyu Ne kadar Olmalı
Akvaryum suyunun doğru bir şekilde ayarlanması akvaryumdaki canlıların konforu adına oldukça önemli. Bu nedenle akvaryumunuzun suyunu ayarlarken dikkatli olmanızda fayda var. Eğer sizler de akvaryuma ne kadar su koymamız gerektiğini bilmiyorsanız akvaryumunuzun üçte ikisini dolduracak şekilde su ayarlaması gerçekleştirebilirsiniz. Olabildiğince dinlenmiş su takviyesi gerçekleştirmeniz öneriliyor. Bu şekilde dinlenmiş, bir diğer adı ile saf su eklemesi gerçekleştirmeniz durumunda balıklarınızın daha uzun süre, kaliteli bir şekilde yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Akvaryumda Dekorasyon