Bu makalemizde Beyaz Benek Hastalığı, neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavi süreci nasıl olmalıdır? gibi konuları inceleyeceğiz.
Beyaz Benek Hastalığı Nedir?
Beyaz benek hastalığı bir protozoan paraziti yüzünden ortaya çıkar. Hastalığın bilimsel ismi Ichthyophthirius multifiliis olup, kaynağı Ichthyophthirius parazitidir. Parazit doğal ortamda akvaryumdaki kadar tehlikeli değildir. Çünkü yaşam döngüsü gereği balıktan ayrılması gerekir. Ancak akvaryum balıkları bu kadar şanslı değildir. Üremek için balıktan ayrılan parazit, parçalara ayrıldıktan sonra suya dağılarak tekrar balığa yapışır.
Uzmanlara göre beyaz benek paraziti çoğu akvaryumda vardır. Özellikle de büyük akvaryumlarda ve üretim havuzlarında bulunur. Aslına bakarsanız neredeyse her akvaryum balığı hayatı boyunca beyaz beneğe birkaç defa maruz kalır. Hastalığın bu kadar yaygın olması nedeniyle balıkların bağışıklık sistemi parazitle savaşacak kabiliyeti edinmiştir. Sağlıklı bir balığın bağışıklık sistemi, hastalık belirtileri görülmeden paraziti yenilgiye uğratır.
Ne yazık balıkların bağışıklık sistemi her zaman yeterince güçlü değildir. Özellikle stres bağışıklık sistemini baskılayarak zayıflatır. Stresin artması beyaz benek de dahil birçok hastalığa kapıyı aralar. Balıklar yaşamları boyunca birçok stres faktörüne maruz kalır. Bunlar akvarist tarafından iyileştirilebileceği gibi daha da kötüleştirilebilir. Su sıcaklığı, su kalitesi, akvaryumdaki canlıların uyumu, beslenme ve daha birçok etken strese katkıda bulunabilir. Belki de en büyük stres balığın taşınması ya da tutulması esnasında olur. Üreticiden akvaryumcuya, akvaryumcudan evinize olan yolculuğu balığınız için aşırı derecede streslidir. Bu stresli ortamda yeni balığın beyaz benek hastalığına yakalanma ihtimali oldukça fazladır.
Beyaz Bebek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Kum tanelerini anımsatan küçük, beyaz benekler
- Balığın kuma ya da kayaya kendini sürtmesi
- Balığın aşırı derecede halsizleşmesi ve uyuşuklaşması
- Kızarma ve kanlanma
Beyaz benek hastalığının farklı aşamalarında balıklar, ufak beyaz beneklerle kaplanır. Bu benekler sıklaştığında ve arttığında onları tespit etmek kolaydır, ancak hastalığın ilk aşamalarında bazen onu belirleyebilmek zor olabilir. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki beyaz benek hastalığı başladığı anda onun farkına varmamak neredeyse imkansızdır.
Tedavisi Nedir?
Hastalığı erken teşhis etmek tüm hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da tedaviyi kolaylaştıracaktır. Parazitlerin henüz daha yeni çoğalmaya başladığı dönemde yapılacak bir tedavi ile parazitlerin çoğalmasının önüne geçilip daha etkin bir tedavi sağlanabilir. En pratik tedavi yöntemi, su ısısının kademeli olarak normalden 3-4 dereceartırılmasıi ve balık türleri için sakınca yoksa, kaya tuzu kullanımıdır. Tuz miktarı balığın tolore edebileceği oranda ayarlanmalıdır. Bu sırada akvaryum, günlük düzenli su değişimi ile takviye edilmelidir. Su sıcaklığı yükseldiğinde oksijen yokluğu çekileceği için akvaryum iyice havalandırılmalı, gerekirse takviye ekipmanlarla suyun oksijen seviyesi yükseltilmelidir. Işıklar kapalı tutulmalıdır. Bu tedavi yöntemine genelde balıklar cevap vermektedir. Bunun dışında piyasada satılan değişik markalarda ilaçlar mevcuttur. Hangi ilacın nasıl etkin kullanılacağı ancak prospektüsünden anlaşılır. Fakat genel olarak mantık ilaç kullanımı ile birlikte, günlük dipten su çekimi ve değişimi ile takviye yapılmasını ihtiva eder. Tedavi birkaç gün sürer.
Akvaryumda Beyaz Benek Hastalığı