Bakteri Çakışmasının Tarihi
İlk olarak 1980′ li yılların başında discus ve melek balığı üretim hanelerinde tespit edilen bakteri çakışması, aynı anda birçok tankı etkilemesiyle ciddi bir sorun haline gelmiştir. Başlangıçta nereden geldiği ve üretim hanelerde nasıl yayıldığı konusu gündeme gelmiştir. Tayland, Singapur ve Asya ülkelerinden ithal edilen balıkların akvaryuma eklenmesinden sonra ortaya çıkan rahatsızlıklarda diğer balık hastalıklarından farklı semptomlar gözlemlenmiş, hastalığın tecrübe edildiği ilk karşılaşmalarda ölümle sonuçlanan enfeksiyonlar türemiştir. Bu nedenle Asya ülkelerinden ithal edilen balıklar sorumlu tutularak hastalığın Asya üzerinden yayıldığı kanaati oluşmuştur. Fakat Avrupa ülkelerinde üreticilerinde aynı rahatsızlık belirtileriyle balıklarını kaybetmesi sonucu hastalığın bölgesel olmadığı, birçok üreticinin aynı hastalıktan muzdarip olduğu tespit edilmiştir.
Bakteri Çakışması Nedir ?
Bakteri çakışması olarak adlandırılan ve farklı tanklardan balıkların karıştırılmasıyla karşılaşılan sorun ; bir hastalık atlatmış ve bağışıklık kazanmış balıklarla, o hastalığa bağışık olmayan balıkların birleştirilmesi ile ortaya çıkan durumdur. Discuslarda tanka sonradan balık eklemek çok risklidir. Bakteri çakışması diğer balık türleri içinde bir sorundur fakat özellikle discuslar için riskin daha büyük olmasının nedeni yapılarıdır; Discusları diğer türler gibi “pulları” değil mukozaları koruyor. Bakteri çakışması veya benzer bir sorun (dış parazit) halinde kararmalarının sebebi tehdide karşı mukoza salgılayarak mücadele etmeye çalışmalarıdır ve bunu uzun süre sürdüremiyorlar. (Bu nedenle yavrularını beslemek için mukoza salgılayan çiftler dışında devamlı kendini karartan discuslar alınmamalıdır.)
Bakteri Çakışması Belirtileri
Işıktan rahatsız olma (başlangıç), yeme ilgisizlik (1.gün) zemine doğru amaçsız pike yapma (2. gün), kafa kısmında şişlik ve kıkırdak dokuda çökme başlangıcı (3. gün – resim ekledim), 360 derece dönme, yalpalama ve denge bozuklukları (hava kesesi sorununa benzer – 3. gün), şiddetli halsizlik vb.
Tedavi Süreci
Tedavi ; Teşhis koymam uzun sürdüğü için tedaviye 4. gün başladım, kötü durumda olsalar da ilaç eklemedim. Siz teşhisinizden emin olursanız diğer belirtileri beklemeden belki daha az ilaçla sorunu çözebilirsiniz.
1.GÜN
50 litreye 1 permasol tablet oranıyla eriterek ana akvaryuma karıştırdım. Bu esnada akvaryumdan hortumla suyu tahliyeye başladım, gidip dış filtreyi “çeşme altında” iyice temizlendikten sonra 20 litreye 1 tablet oranıyla permasol tablet erittiğim kovada bir süre çalıştırdım. Tanktaki permasollü su arada boşaldı ve %95’ini çektim (balıklar yan yattı, neredeyse tankta hiç su kalmadı.) Akvaryumu 3 kartuşlu filtreden geçip ısısı ayarlanmış su ile önce damla damla %5 seviyesine, sonra hava hortumu ile %15 seviyesine kadar doldurdum, sonrası normalden yavaş şekilde 100’e tamamladım. Isıyı 31’e ayarlayıp, ekstra 2 pipo filtre bağlayıp, dış filtreyi devreye aldım. Havalandırma ve ısı artmış, su komple değişmiş oldu. Sonuç olarak kendini karartmış ama nispeten diğerlerinden sağlıklı balıkların rengi açıldı gezinmeye ve yeme ilgi göstermeye başladılar. Bakteri çakışmasına sebebiyet veren 1 tl büyüklüğündeki pigeon discus yavruları olayın başından sonuna kadar hiç bir hastalık belirtisi göstermediler, keyifleri yerindeydi ve böyle devam ettiler. (Sizde tersi de olabilir; yani tanktakiler değil eklenen balıklar veya her ikisi de etkilenebilir)
1 gün ilaçlama; Resimdeki ilaçları temin ettim fakat beyaz benek ve mantar ilaçlarını hiç kullanmadım. 50 litreye 1 tablet piyeloseptyl, 1 tablet tetrasiklin etken maddeli tetralet erittim, bactrim forte 100 litreye yarım tablet.
Akvaryumda Bakteri Çakışması
2.GÜN
Isıyı 32’ye çıkardım, su değişimi veya ilaç eklemesi yok. (Yem artıkları hava hortumu ile alındı, 10 lt su eksildi fakat yeni su ilave edilmedi)
İlk gün yem almaya başlayanlar aynen devam etti, durumu ağır olanlarda henüz gözle görülür bir iyileşme yoktu.
3.GÜN
Isı 32, %20 su değişimi ve eksilen oranlar kadar ilaç ilavesi yaptım. İlk gün yem almaya başlayanlar sağlıklarına kavuştu, fakat keyifleri muhtemel ilaç kaynaklı yerinde değildi. Durumu ağır olanlardan bazıları yeme ilgi göstermeye başladı fakat yemediler, kararmalar tamamen geçti.
4.GÜN
Isı 32, su değişimi yok. Canlı yem verildi, keyifleri kaçıktı su değiştirmemek için kendimi zor tuttum.
5.GÜN
Isı 32, %50 su değişimi ve yarım doz ilaç ilavesi. İki üç balıktaki denge kayıpları da bitti, şişlikler indi, canlı yeme ilgi var. Durum iyiye gidiyor.
6.GÜN
Isı 31, %60 su değişimi ve ilacı kestim. 7 ve 8. günlerde su değişimleri ile ilacı attım ve kalanı için karbon bağladım, filtreleri temizleyip eski rutine geri döndüm. Hiç kayıp vermeden atlattım.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Tedavinin ilk üç gününde 2 kez aşağıda yazdığım şekilde kısa süreli (60sn) yoğun permasol banyosu yaptırdım.
Kısa süreli yoğun permasol banyosu uygulaması: Akvaryumdan 20’şer litre 2 kovaya su alınır. 20 litreye 1 permasol tablet eritilir, diğer kova durulama içindir permasol eklenmez. Balıkları permasollü kovaya alın, kepçe büyükse bırakın kepçede kalsınlar. Yavrular için 60’a kadar, yetişkinler için 120’ye kadar içinizden sayın ve durulama kovasına daldırıp tekrar akvaryuma alın. Tekrarı gerekiyorsa mutlaka 24-36 saat ara verin, sık aralıklarla kullanımına her balık dayanamayabilir
Bu su çok zehirlidir, sakınınız!!!
Tüm suların ısı ve değerleri aynı olmalı ve bu işlemlerin tümünü 5 dk’da halletmelisiniz, hazırlıksız/plansız ve hatta gerekirse yanınızda bir yardımcı bulunmadan bu işe girişmeyin. Çiftlerin dezenfektesi için keyfi yapılmaz, çiftlerde bir sorun olduğundan eminseniz uygulayın çünkü üreyecek balığın üreme güdüsünü baskılayabilirsiniz ve gereksiz yere hem balığa hem kendinize zahmet vermiş olursunuz.
Önlem amaçlı kullanılmaz!!!
Önlem amaçlı?? kullanacaksanız 20 litreye çeyrek tablet ölçüsünü kullanın ve balıkları zehire batırdığınızı unutmayın.
Akvaryumda Bakteri Çakışması