Akvaryum balıklarında iç parazit hastalıkları zaman zaman akvaryumlarda görülebilir. İç parazit hastalıklarının birçok nedeni olabilir. Akvaryumlarda vücudu incelen, su üzerinde kafa üstü duran veya sallanan balıklarını görürüz. Bu tip olaylarla karşılaşmamak için balıklarımıza haftada bir kere sarımsaklı yem vermemizde fayda vardır ve su değişimlerini, temizliklerini aksatma mamız gerekir. Örneğin; Lepistes balığında iç parazit rahatsızlığı ile yeni doğum yapmış dişi balığın hareketleri birbirine oldukça benzer tedaviden önce bu durumu gözden geçirmek ve diğer balıklarda herhangi bir sorun olup olmadığını gözlemlemek gerekir.
Bunu bir tek sebebe bağlamak mümkün değildir;
Bayat yemlerin kullanılması, yetersiz bitkisel besin alımı, yem çeşitliliğinin az olması, yüksek protein içeren yemlerin sık kullanılması, sürekli kuru yemlerle beslenme ve kabızlık, iç paraziti tetiklemektedir.
Etçil veya protein ağırlıklı beslenen türlerde dahi bitkisel besin takviyesi yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra omnivor-hepçil ve otçul beslenen balıklarda yalnızca kuru yemleme yapmak yeterli olmayabilir.
Sindirim sistemlerini rahatlat-mak için balığın türüne göre yiyebileceği taze ve haşlanmış yeşillikleri vermelisiniz. Vatoz ve diğer alg yiyicilerin ağzı sert düzlemdeki yosun ve algleri kazımak için çok ince fırça benzeri yapılardan oluşmaktadır. Böyle türler için kabak ve salatalık, patates ve havuç dilimleri, beslenmek için doğru yapıyı sağlar. Dişli ve güçlü çeneli malawi – tanganyika cikletleri ısırıp koparabildiği yapıdaki bitkileri tüketebilirler. İnce dilimlenmiş salatalık, pazı ve ıspanak yaprakları ile kolayca beslenebilirler. Canlı doğuranlar küçük ağız yapısına sahiptir ve ıspanak/pazı yaprağını 8-10 dakika haşlayarak verdiğinizde parçalayıp beslenebilirler. Tetralar, küçük sazansıgiller ve japon balıkları daha çok yavaş batan yemleri orta seviyede yakalayıp tek hamlede yutmayı tercih ettikleri için ince kıyılmış haşlanmış ıspanak/pazı yaprakları ile haşlanıp kabuğu soyulmuş bezelye tanelerinin yiyebilecekleri boyuta getirilmesiyle bitkisel besin ihtiyaçlarını giderirler. Bitkisel besin ihtiyaçları düzenli olarak karşılanan balıkların iç parazite yakalanma riski oldukça düşüktür.
İç Parazit Belirtileri
İç parazitler (Camallanus solucanları), balığa yeterince sayıda yerleştiklerinde onu öldürebilir.
İç parazitin yaygın belirtileri:
- Yemlere ilgisizlik
- Karın bölgesinde şişlik
- Balığın renginde kararma
- Hareketsizlik
- Jel benzeri dışkı
Balıklarda İç Parazit Tedavisi
İç parazit için doğal bir yöntem öneremiyeceğim. İç parazit balıkları direk ölüme götürdüğünden doğal tedavi koşullarında, iyileşme olasılığı az olarak görülmektedir. Burada düzenli dip çekimleri, türün kendine özgü yemlenmesi ve ilaç kullanımı gerekmektedir. İç parazit tedavisinde önerdiğim ilaç; Flagly’dir. Flagly’nin kullanım talimatı pakette yer almaktadır. İç parazitte doğal tedavi yöntemleri arasında sarımsak tedavisi yer almaktadır ama bunu açıklamak istemedim. Çünkü bilinçsizce yapıldığı takdirde, balıkları ölüme kadar götürmektedir.
Tedavinin etkili olabilmesi, erken teşhis ile mümkünleşecektir. Birkaç gün gözlemlediğiniz balıkta iç parazit olduğuna karar verdiyseniz ilk aşamada solucanları zayıflatmak için sarımsak suyu kullanarak yem hazırlamak veya sarımsak katkılı yemlerden kullanmak gerekir.
Ek olarak ilaç tedavisine başlayarak solucanları makul sürede yok edebilirsiniz. Kullanabileceğiniz etkili ilaç seçenekleri arasında Flagyl + Cipro ve Permasol vardır. Bu ilaçları eczaneden temin edebilirsiniz. Belirtmemiz gerekir ki bu ilaçlar balıklar için tehlikelidir ve ölmelerine sebep olabilir.
Akvaryum Balıklarında İç Parazit