BilimTarihKız Kulesi

Kız Kulesi

Antik Çağ’dan günümüze kadar uzanan tarihiyle Kız Kulesi, İstanbul’un simgelerinden biri haline gelmiştir. Eski Yunan’dan Bizans’a, Bizans’tan Osmanlı’ya ve Osmanlı’dan günümüze kadar tarihe tanıklık etmiş ve bazı efsanelere konu olmuştur. Antik Çağ’da Arkla(Küçük Lale), daha sonra Tour de Leandros isimleriyle ün yapan kule günümüzde Kız Kulesi-Maiden’s Tower olarak bilinmektedir. 

Kız Kulesi - 01

Üsküdar’da bulunan Kız Kulesi‘nin üzerinde bulunduğu kayalık, Asya Kıtası’ndan kopan bir adacıktır. Bu adacığa M.Ö. 410 yılında Atinalı Komutan Alkibiades tarafından İstanbul Boğazı’na girip çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak için  bir kule inşa edilmiştir. Gümrük görevi gören adacık M.Ö. 341 yılında Yunan Komutan Chares‘in ölen eşi için anıt mezara dönüştürülmüştür.

Kız Kulesi - 02

M.S. 1110 yılında İmparator Manuel Comnenos tarafından adacığa yeni kuleler inşa edilmiş, adacık yabancı gemilere karşı savunma ve ticaret gemilerinin gümrük vergilerini toplama görevine geri dönmüştür. Bizans İmparatorluğu döneminde Venedikliler‘in üs olarak kullandığı adacığa İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından küçük bir kale inşa edilmiş ve toplar yerleştirilmiştir. Savunma amacından çok sembolik bir gösteri platformu olarak kullanılmıştır. 

Kız Kulesi - 03

1510 yılında gerçekleşen depremde büyük hasar gören yapı, Yavuz Sultan Selim devrinde onarılıp deniz feneri haline getirilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren şehzadelerin ve tahta geçen padişahların top atışlarıyla selamlanmasında kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminde tekrar savunma amacıyla kullanılmıştır. 1800’lü yıllarda yaşanan veba ve kolera salgınlarında karantina hastanesi olarak hizmet vermiştir. Osmanlı-Barok tarzındaki Kule, bugünkü şeklini 1833 yılında almıştır. Kapısının üzerindeki mermere Sultan II. Mahmut‘un tuğrasını taşıyan bir kitabe yerleştirilmiş, dilimli kubbe ve bayrak direği eklenmiştir.

Kız Kulesi - 04Cumhuriyet Döneminde 1943 yılında yapısal değişikler yapılmış, 1959’da Deniz Kuvvetleri’ne bağlı, Boğaz’da deniz ve hava trafiğini denetleyen bir radar istastonuna dönüştürülmüştür. 1995 yılında Kızkulesi’nin restorasyon süreci başlamıştır. Binlerce yıllık gizemli bir tarihe sahip bu özel mekan, kendine özgü kimliğine ve geleneksel mimarisine bağlı kalınarak tamamlanan restorasyon çalışması sonrasında 2000 yılında kapılarını ziyarete açmıştır.

Kız Kulesi - 05

Bugün gündüzleri cafe-restaurant, akşamları ise özel restaurant olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerine hizmet veren Kızkulesi, düğün, toplantı, lansman, iş yemeği gibi pek çok özel davet ve organizasyona da ev sahipliği yapmaktadır.

Kız Kulesi - 06

Evliya Çelebi, Kız Kulesi’ni şöyle tarif eder;

“…Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sathı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan yerde kapısı vardır…”
 
 

KIZ KULESİ EFSANELERİ

Yılanlı Hikaye:
Bizans imparatorunun bir kızı olur. İmparator buna çok sevinir ve kızının doğum gününü, ülkesinde bayram ilan eder. Her yıl, prensesin doğum günü bayramı görkemli bir şekilde kutlanır. İmparator, bilginlerinden, kızının tahta hazırlanması için eğitilmesini ister. Fakat bilginlerin en yaşlısı, imparatora, kızının on sekiz yaşına basmadan bir yılan tarafından sokularak öleceğini kehanet eder. Bunun üzerine imparator, denizin ortasındaki küçük bir adacık üzerinde yer alan kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir.
 
Böylece yıllar geçer. İmparatorun kızı on sekizine basmak üzeredir. Ancak, kaderin kaçınılmazlığını kanıtlarcasına, kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesin tenine süzülerek zehrini boşaltır. İmparator, kızının ölümüne çok üzülür ve kaderden kaçılamayacağını anlar. Kızı toprağa gömülürse, yılanlara yem olacağını düşünerek, prensesin cansız bedenini mumyalatıp pirinç bir tabuta koydurur. Tabutun da Ayasofya’nın yüksek duvarlarından birinin üstüne yerleştirilmesini emreder. Böylece, kızının hiç değilse ölüsünün yılanlardan korunacağını düşünür. Bugün bu tabutun üstünde iki delik vardır. Yılanın, prensesi ölümünden sonra da rahat bırakmadığı anlatılır.
 
Battal Gazi:
Kızkulesi ile ilgili olarak en sık anlatılan hikâyelerden birisi de Osmanlı Dönemi’nde geçer. Hikaye; Battal Gazi’nin askerleri ile birlikte Kızkulesi’ne baskın yaptığını ve kulede saklanan hazineleri alarak, burada yaşayan Üsküdar Tekfuru’nun kızını kaçırdığını anlatır. İstanbul’u (Constantinopoli) kuşatmaya gelen Battal Gazi, kuşatmadan bir sonuç alamayınca Kızkulesi önündeki kıyıya karargahını kurar ve yedi sene burada kalır.
Hikayeye göre, Battal Gazi’nin Üsküdar kıyılarında bu kadar uzun süre kalmasının asıl nedeni, tekfurun kızına aşık olmasıdır. Üsküdar tekfuru, Battal Gazi’nin korkusuyla, kızını hazineleri ile birlikte kuleye kapatır. Şam seferini tamamlayarak Üsküdar’a dönen Battal Gazi, kayık ile Kızkulesi’ne gelerek, tekfurun kızı ve hazinelerini aldıktan sonra Üsküdar’dan atına atlayıp oradan uzaklaşır. Çokça bilinen “Atı alan Üsküdar’ı geçti” lafı bu hikâyeden gelir.
 
Bu hikâyeden zamanımıza gelen bir diğer miras da Kız Kulesi’nin ismi ile ilgilidir. Türkler, bu olaydan sonra, diğer efsanelerdeki prenseslere de atfen buraya Kız Kulesi ismini vermiştir.
 
Hero ve Leandros’un Aşkı:
Yüzerek geleceğim sana.
Güzel kız, senin sevgin uğruna,
Sana geleceğim.
Sen beklerken beni ürkek bakışlarla,
Yüzerek geleceğim sana.
Dalgalar gemilere bile geçit vermese, 
Yüzerek geleceğim sana.
Azgın dalgalar arasından…
 
Bu şiir Hero ve Leandros’un aşkını anlatmaktadır. Evlenmesi yasak olan rahibe Hero ile Leandros birbirlerine deli gibi aşık olurlar.  Leandros her gece Hero’nun kulede yaktığı meşaleyi izleyerek Boğaz’ı yüzerek geçer ve gizli gizli Kız Kulesi’nde buluşurlar. Ancak fırtınalı bir gecede Leandros azgın dalgalara karşı gelemez ve hayatını kaybeder. Cansız bedeni sabah kulenin kıyısına vurur. Bu acıya dayanamayan Hero kendini Boğaz’ın serin sularına bırakarak intihar eder…

Yeni Yazılar

SİMİT SARAYI (DMRGD)

Katılıma Göre Düşebilecek Pay Miktarları (Tahmini) 1.7 Milyon katılım –...

Halka Arz

GÜNLÜK HALKA ARZ ŞİRKETLERİ Halka arz ile ilgili daha fazla...

İnsan Neden Terler

Merhaba bugün sizlere İnsan Neden Terler başlıklı yazımızı sunuyoruz....

İstanbulda Saat 12 İken Diğer Şehirlerde Saat Kaç Olur

İstanbulda Saat 12 İken Diğer Şehirlerde Saat Kaç Olur Adana...

Parasal Sıkılaştırma Nedir

Günümüzde ekonomik terimler ve kavramlar hızla değişmekte ve gelişmektedir....

Borsa Nedir ve Türkiye Borsasının Gücü

Merhaba değerli okurlar! Bugün sizlere Borsa Nedir ve Türkiye...

Acıçiğdem

Acıçiğdem, bilinen diğer adıyla "Autumn crocus" veya "Meadow saffron",...

Acıbakla

Acıbakla, dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen ve tıbbi kullanımı...

Ciğer Kebabı

Ciğer Kebabı Nedir Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir. Özellikle...

The Lord Of The Rings

The Lord Of The Rings "The Lord of the Rings"...

Prison Break

Prison Break "Prison Break" dizisi, Fox kanalında yayınlanan bir Amerikan...

Pablo Escobar

Pablo Escobar Pablo Escobar, Kolombiya'nın ünlü bir suçlu ve uyuşturucu...

Dünyanın En Hızlı İnterneti

Dünyanın En Hızlı İnterneti Dünyanın en hızlı interneti, genellikle fiber...

Fiber İnternet Nedir ?

Fiber İnternet Nedir ? Fiber internet, optik fiber kablolar aracılığıyla...

Hepsiburada.com

Hepsiburada.com Hepsiburada.com, Türkiye'de en büyük e-ticaret platformlarından biridir. 1999 yılında...

N11.com

N11.com N11.com, 2011 yılında Doğuş Grubu tarafından kurulmuştur. Doğuş Grubu,...

İnsan Kaynakları Ne İş Yapar?

İnsan Kaynakları Ne İş Yapar? Bir şirketin insan kaynakları (İK)...

Steam Nedir ?

Steam Nedir ? Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen bir oyun...

Benzinli-Dizel-Elektrikli-Hibrit Araçlar

Benzinli-Dizel-Elektrikli-Hibrit Araçlar Araçlar, insanların günlük hayatlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu...

Kahve İçmek Zararlı mı?

Kahve İçmek Zararlı mı? Kahve, dünya genelinde en popüler içeceklerden...

Bilgisayar Kasası

Bilgisayar Kasası Bilgisayar kasaları, bilgisayarın içindeki bileşenleri koruyan ve düzenleyen...

Parfümün İcadı

Parfümün İcadı Parfümün tarihi binlerce yıl öncesine dayanır. Antik Mısır,...

Youtube

Youtube YouTube, 2005 yılında Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed...

Whatsapp

Whatsapp WhatsApp, 2009 yılında İsrail'de Brian Acton ve Jan Koum...

Tesla

Tesla Tesla aracı, elektrikli bir otomobildir ve 21. yüzyılın en...

Muhabbet Kuşları ve Bakımı

Muhabbet Kuşları ve Bakımı Muhabbet Kuşları, Psittacidae familyasına ait, uzun...

Apple

Apple Apple, 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald...

Galatasaray Spor Kulübü

Galatasaray Spor Kulübü Galatasaray Spor Kulübü, 18 Galatasaray Lisesi öğrencilerinin...

Kedi Oyuncakları

Kedi Oyuncakları Kedi oyuncakları, kediler için eğlenceli ve oyunlarına yardımcı...

Ps5 ve Sadece Ps5 Oyunları

Ps5 ve Sadece Ps5 Oyunları PS5, Sony Interactive Entertainment tarafından...

Avrupa Birliği Nedir Hangi Ülkeler Vardır

Avrupa Birliği Nedir ve Hangi Ülkeler Vardır Avrupa Birliği (AB),...

Borsada Halka Arz Ne Demek

Borsada Halka Arz Ne Demek Halka arz, bir şirketin sermayesinin...

SİMİT SARAYI (DMRGD)

Katılıma Göre Düşebilecek Pay Miktarları (Tahmini) 1.7 Milyon katılım – 24 Lot (245 TL). 2.5 Milyon katılım – 17 Lot (174 TL). 2.9 Milyon katılım – 14...

Halka Arz

GÜNLÜK HALKA ARZ ŞİRKETLERİ Halka arz ile ilgili daha fazla ayrıntı için lütfen şirket ismine tıklayın 21-22 EYLÜL DMRGD SİMİT SARAYI DMR UNLU MAMÜLLLER ÜRETİM GIDA TOPTAN PERAKENDE İHRACAT...