İlk Makası Kim İcat Etti ?
Makasların gördüğünüz gibi birçok kullanım alanı vardır ve tasarımları zariftir. Aynı zamanda üretilmesi çok meşakkatli bir iş değildir. Kısaca bahsedecek olursak; merkez noktasına bağlanan tutamak ve bu sayede hareket eden keskin bıçaklar sayesinde var olur. Ancak her ne kadar basit bir düzenek gibi görünse de, bu işlevselliği yüksek olan aleti, önceden düşünmek bile başlı başına bir dahi işidir. Peki kimdi bu dahi? Veya insanlığa bu kadar faydalı olan bu aygıtı kim bulmuştu?Eski Mısırlılar, MÖ 1500 yıllarında makasın bir versiyonunu kullanmışlardı. Metal bir şeritle kontrol edilen iki bıçak halinde biçimlendirilmiş tek parça bir metaldi.
Şerit, bıçaklar sıkılıncaya kadar ayrı tutulmuştur. Her bıçak bir makastı. Toplu olarak, bıçaklar makas vardı – ya da söylenti var. Ticaret ve macera sayesinde, cihaz Mısır’ın ötesine dünyanın diğer bölgelerine yayıldı.
Romalılar Mısırlıların tasarımlarını 100 AD’de uyarladılar, bugün sahip olduğumuzla daha uyumlu olan mafsallı veya çapraz bıçaklı makaslar oluşturuyorlardı. Romalılar da bronz kullandılar, ama bazen makaslarını da demirden yapıyorlardı. Roma makası, birbirinin yanından geçen iki bıçağına sahipti. Pivot, çeşitli özelliklere uygulandığında iki bıçak arasında bir kesme etkisi yapmak için uç ve kulplar arasında konumlandırılmıştır. Makasların hem Mısır hem de Roma versiyonları düzenli olarak keskinleştirilmelidir.Modern Makas Ortaya Çıkar
Bugün kullandığımız dönme noktalı, çapraz bıçaklı makaslar yüzlerce yıl boyu elle yapıldı. Ta ki İngiliz üretici Robert Hinchliffe 1761 yılında tasarımı bir fabrikada üretilebilecek şekilde uyarladı ve ilk kez seri üretime geçildi. Hinchliffe ayrıca çelikten makas yapan ilk kişidir.
İnsanların makastan önce saçını nasıl kestiğini merak ediyor olabilirsiniz. Cevap tahmin ettiğiniz gibi bıçaktı. Bunun ne kadar ilkel göründüğünü hayal edin.
Günümüzde, özel amaçlı çok çeşitli farklı makas türleri var. Örneğin, uzunluğu 15 sm’den fazla olan makaslara kırkım deniyor. Metal kesmek veya çalı düzeltmek için dayanıklı bıçaklara sahip uzun kırkımlar geliştirilmiştir.Oyma Makası
Makasın bu icat edilen türü, kumaşınızın yıpranmaması için özel olarak tasarlanmışlardır. Makinenizde zikzak özelliği yoksa ve uçlarına zarar vermek istemiyorsanız, bu makaslar tam size göredir. Aynı zamanda bu makas türlerine Pinking Shears’da denmektedir.
Terzi Makasları
Makası Kim Buldu: Terzi Makasları
Bu bıçakların uçları oldukça uzundur. Hatta bu uzunluk çoğu zaman 6’inçi geçmektedir. Aynı zamanda düz tabanlıdırlar ve daha büyük bir tutamağa sahiptirler. Bu cihazlar büyük ve güçlü oldukları için kumaşı ve hatta deriyi bile rahatlıkla kesebilirler.
Nakış Makası
Bu türler oldukça küçüktür ve kavisli makaslardır. Bunun sebebi ise en zor ve sıkışık alanlara dahi kolaylıkla girebilmelidir.
Küçük Sinips
Bu makaslar nakış makaslarına çok benzerler ve onlardan biraz daha küçüktürler. Bu yüzden bu çeşitlerine, yarım makasta denmektedir.
Makası Kim İcat Etti