Güneş paneli nedir sorusuna kısaca yanıt verecek olursak, güneş paneli, üzerine gelen güneş ışığı enerjisini elektrik enerjisine çeviren araçtır. Güneş panelleri, gün ışığını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik yarı iletken silikon hücrelerden oluşur. Bir silikon hücre yaklaşık olarak 0,5 Volt kadar gerilim üretir. Hücrelerin seriler halinde lehimlenmesi sonucu istenilen panel gerilim ve akım değerine ulaşılır. Güneş paneli nedir sorusunun bir başka cevabı, çeşitli miktarda fotovoltaik hücrenin bir araya getirilip kuruluma – kullanıma hazır hale getirilmiş halidir diyebiliriz.
Örneğin, 12V nominal gerilimli 160W gücündeki bir panelde, 36 hücre seri olarak bağlanmıştır. 36 hücrenin seri bağlanması sonucu Maksimum Güç Gerilimi (Vmp) değeri kullanılan hücreye göre yaklaşık olarak Vmp= 36 x 0,5 = 18V olarak belirlenir. 270W gücünde, 60 hücreli bir panelde de, tüm hücrelerin seri bağlantısı sonucu yaklaşık olarak Vmp = 60 x 0,5 = 30V olarak ölçülebilir.Güneş panellerinin çevre koşullarına karşı dayanıklılığı önemlidir. 25 – 30 yıllık kullanım ömürleri dikkate alındığında, hava koşullarına, ısınma – soğuma, korozyon, fiziksel darbe ve güneş ışığına karşı dayanıklı, su geçirmez, uluslararası kalite standartlarına uygun şekilde üretilmelidir.
Güneş Panelleri Hangi Malzemelerden Oluşturulur?
Güneş panelleri iki elemandan oluşur: silikon ve gümüş. Her güneş paneli aslında birçok bireysel güneş hücresinden oluşur. Hücreler ise silikon parçalarından başka bir şey değildir. Neyse ki, silikon çevrede oldukça bol miktarda bulunur, bu yüzden çevreciler bu önemli elementin Dünya’ da tükenmediğini bilerek rahat olabilirler.
Güneş pilleri içindeki silikon, güneş enerjisini emer ve bu enerjiyi elektron enerjisine dönüştürür. Güneş panelleri yani Fotovoltaik paneller , birçok solar silikon hücreden oluşur. Her bir hücre, aynen pillerde de olduğu gibi, elektrik akımı oluşturmak için bir pozitif ve bir negatif katmandan oluşur. Güneşten gelen fotonlar güneş panelinin üzerinde bulunan bahsettiğimiz bu hücreler tarafından emildiklerinde, açığa çıkan enerji elektronların özgürce hareket etmelerine yol açar. Gümüş, güneş panellerinde en çok kullanılan elementtir. Çünkü hücrelere çarpan güneş ışınlarından elde edilen enerjinin neredeyse tamamı kullanılabilir.
Böylece, ısı ve enerji açısından daha az atıkla sonuçlanır.
Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir ?
Günümüzde güneş panelleri iki farklı hücre tipine göre sınıflandırılır. Bunlardan birincisi polikristal solar hücre yapılı güneş panelleri, diğeri ise monokristal solar hücre yapılı güneş panelleridir. Günümüzde yaygın olarak polikristal hücreli güneş panelleri üretilmektedir.
- Polikristal Güneş Paneli Nedir ve Nasıl Üretilir ?
Polikristal paneller , monokristal güneş panellerine göre potada çekme prosesi işlemi gerektirmediğinden daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneş panellerinde silikon ham haldeyken eritilir ve kare hücre haline getirilir. Böylece polikristal solar hücre yapılı güneş panelinin üretim maliyeti, monokristal hücre yapısına göre daha uygundur. Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğundan daha yaygın üretime sahiptir. Fakat polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür. Polikristal güneş panellerinin verimliliği genellikle 13-16 oranındadır. - Monokristal Güneş Paneli Nedir ve Nasıl Üretilir ?
Yukarıda polikristal güneş panellerini anlatırken değindiğimiz gibi monokristal güneş panelleri, yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve bundan dolayı monokristal yapılı paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Monokristal güneş panellerinde performans oranları 15-20 oranındadır. Monokristal güneş panelleri daha verimli olduğundan sıklıkla uzay istasyonlarında, uydularda da ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır. Monokristal solar panelin en büyük dezavantajı daha pahalı olmasıdır. - Esnek Solar Panel Nedir ?
Mevcut güneş panellerine göre daha hafif ve esnek bir malzemeden yapılan solar panellerdir. Genellikle tekne, marin, elektrikli bisiklet gibi tasarımı önemli alanlarda kullanılan bir ürün olup, eğimli çatılar içinde önemli bir avantaj sağlamaktadır. Sıradan güneş panellerinin eğimli çatıya montajının zor olduğu projelerde, çatının izolasyonuna hasar vermeden montajı yapılabilir. Esnek Güneş Panelleri hafif olduğu için seyyar elektrik ihtiyacı olduğunda kolaylıkla taşınabilir. Gelecekte her binada yaygın olarak kullanılması beklenen esnek güneş panelleri, yüzey kaplamada bile diğer panellere göre büyük avantaj sağlar. Esnek Solar Paneller askeri sistemlerde, yatlarda, teknelerde, doğa gezilerinde, kamplarda kullanılabilir ve taşınabilir. Farklı enerji ihtiyacına uygun olacak şekilde farklı güçlerde paneller mevcuttur. İnce film teknolojisinin yaygınlaşması bu ürüne olan talebi arttıracaktır. İnce film teknolojisi esneyebilen bir yüzeye silikonun çok ince katmanlar halinde montajının yapılması sonrasında ve silikon katmanının esneme özelliği kazandırılması ile üretilir.
Güneş Enerjisinin Avantajları:
- Sera gazı salınımı yapmaz.
- İlk kurulum anından itibaren bedavaya elektrik üretimi.Dağıtık enerji sistemleri sayesinde hat maliyetlerinim düşmesi.
- Şebekeden bağımsız elektrik üretimi imkânı.
- Güneş endüstrisi ve yeni iş imkanları.
- Güneş fosil yakıtlara nazaran tükenmeyen bir enerji kaynağı sağlıyor.
- Güneş enerjisi teknolojilerinin önü çok açık, gelişime müsait.
- Dünyanın her yerinde elde edilebilir.
- İşyerinizi veya evinizin değeri arttırır