Güneş Enerjisi Nasıl KurulurGüneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklar arasında en fazla tercih edilen seçeneklerden birisidir. Bu enerji çeşidini bu kadar popüler hale getiren hem güneşin sonsuz bir kaynak olması hem de kurulum maliyetinin düşük olmasının yanında, getirisi bile olmasıdır. Özellikle çiftlikler, fabrikalar, büyük depolar, lojistik firmaları gibi enerji harcaması yüklü olan yerlerde güneş enerjisinin kullanımı son derece makul olmaktadır.
Fabrikalarda, çiftliklerde güneş enerjisi santralleri kurularak hem bu alanda ihtiyaç olan elektrik sürekli zamlanan elektrik faturalarıyla iyice yüklü hale gelmez, hem de fazla üretilen elektrik şebeke satılarak kar edilir. Böyle büyük alanlarda elektrik tüketimi için gerçekten de son derece yüksek fatura bedelleri ortaya çıkar. Fabrika ve çiftlik gibi büyük alanlardaki elektrik harcamasını yatırıma çevirmenin en ideal yolu olan güneş enerji santralleri de burada devreye girer. Günümüzde okulların, fabrikaların ve çiftliklerin kendi enerjilerini güneş enerji santralleriyle üreterek çevreye verilen zararı da büyük ölçüde önledikleri bilinmektedir.
Son zamanlarda yaygınlaşan çiftliklerde güneş enerjisi nasıl kurulur sorusunun cevabına gelince; birkaç basit maddeyle anlatılabilir. Çiftliklerde güneş enerjisi kurulumu için öncelikle iyi bir pazar araştırması yapmak gerekir.
- Öncelikle yapılan araştırma sonucunda ortalama bir bütçe belirlemek sonrasında da kullanılacak malzeme kalitesi, tesis kurulumunda görevli firmanın tecrübesi, güvenilirliğinden emin olmak gerekir.
- Anlaşma sağlanan firma tarafından fizibilite çalışması yapılır. Bu çalışmalar esnasında alanın güneşlenme süresi, panellerin en iyi şekilde güneş alması için yer-yön uygunluğunun sağlanması, arazi yapısının incelenmesi, kurulumun vidalı, beton veya çakma sistem arasından hangisi olacağına karar verilmesi, enerji nakil hatlarının mesafesi ve tasarımı gibi incelemeler yapılır.
- Karara varıldıktan sonra güneş panellerinin kapasitesi, çelik konstrüksiyon altyapı tasarımı, panellerin markası ve menşei, inverter, şarj kontrol cihazı ve jel akü ekipmanlarının seçimi gibi işlemler yapılır.
Maliyeti Nedir?
Çiftlik için güneş paneli kurulumu yapılırken öncelikle kaçınılması gereken fiyat odaklı olmaktır. Daha hesaplı fakat tecrübesiz, yeterli bilgisi olmayan ve daha uygun fiyat veren bir firmanın yaptığı yanlış bir tasarım sistemin %20’lik bir verim farklı oluşturacaktır.
Çiftliklerde güneş paneli kurulumu maliyeti konusunda araştırma yaparken de dikkatli ve titiz davranmak çok önemlidir. Özellikle fabrikalar, bağ ve çiftliklerde güneş paneli kurulumu için devlet teşviki de alınabildiğinden doğru bir firmayla çalışarak sadece bir yıl içinde yatırımı fazlasıyla karşılamak mümkündür.
Güneş enerji santrali maliyetine etki eden faktörler arasında monokristal/polikristal seçenekleriyle verim oranları değişen ve farklı kapasitelerde elektrik üreten güneş paneli fiyatları, inverter, şarj regülatörü ve jel akü cihazlarının fiyatları, işçilik bedeli, arazi yapısında düzeltme, hafriyat çalışmaları gibi yapılacak tüm çalışmalar yer almaktadır.
Güneş paneli fiyatları döviz kurlarına endeksli olduğu için güneş tarlası/santrali fiyatları da bu şekilde değişmektedir. Ayrıca güneş santrali kurulumunda devlet teşviki de aynı şekilde döviz kurlarına bağlı olarak şekillenir.
Yerli üretim konstrüksiyon kullanımında 0.8 Dolar Cent/kWh, yerli üretim PV modülü kullanımında 1.3 Dolar Cent/kWh ilave devlet teşviki ve kWh saat başına üretilen elektrik bedeli 13.3 Dolar Cent şeklindedir. Buradan fazla üretilen elektriğin getirisini hesaplayabilirsiniz. Bunun yanı sıra çiftliklerde güneş paneli kurulum maliyeti geçtiğimiz yıllarda 1 Mw lisanssız bir güneş enerji santrali için 1 milyon-1 milyon 800 bin USD arasında değişmekteydi.
Döviz endeksli olduğu için bu değerin çok değişken olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca bu yatırım maliyetinin yanında aynı güneş enerji santralinden devlet teşviki ile beraber yıllık ortalama 300 bin USD getiri elde edileceği de hesaba katılmalıdır.