FBA Nedir?
Amazon günümüzde dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biridir. Online alışveriş hizmetinin yanı sıra Prime, Audible, ve Amazon fulfillment gibi hizmetler de vermektedir. Amazon FBA 2006 yılında, satıcılara depolama ve lojistik konusunda yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş bir hizmettir. Yapmanız gereken tek şey ürünlerinizi Amazon depolarına göndermektir. Geri kalan depolama, paketleme, nakliye ve iade gibi işlemlerin hepsini şirket sizin yerinize halledecektir.
FBA Hizmetleri
Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi tarafından sunulan bu hizmet ile birlikte ürünleriniz depolarda muhafaza edilir ve sipariş geldiğinde ürünler sizin adınıza paketlenir ve müşterinize gönderilir. Bu hizmet sadece Amazon sitesinde satış yapan satıcılar için değildir. Herhangi bir online perakendeci de bu hizmetten faydalanabilir. Elde edilen istatistiklere göre Amerika’da bulunan Amazon satıcılarının %73’ü Amazon FBA hizmetinden yararlanmaktadır. Amazon Fulfillment, işinizi büyütmenize yardımcı olacak birçok özelliği içinde taşımaktadır. Gelin sunulan bu hizmetin avantajlarını ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim.
FBA Avantajları
Lojistik ve nakliye işlemleri konusunda kaliteli bir hizmet alabilirsiniz.
İndirimli kargo ücretlerinden yararlanabilirsiniz.
İade işlemleri ile uğraşmanız gerekmeyecek.
Kusursuz bir dış kaynak müşteri hizmetiniz olacak.
Uygun ücretler ile sınırsız depolama alanına sahip olacaksınız.
Müşterilerinize prime hizmetleri sunabileceksiniz.
Şirketin birçok depo ve yerine getirme merkezine ulaşım sağlayabileceksiniz.
FBA Kullanmanın Dezavantajları
Depolama ve yerine getirme işlemlerinde ayrı ayrı ücretlendirme yapılacaktır.
Ürünlerinizi altı aydan fazla depoladığınız takdir de ek ücret ödemeniz gerekmektedir.
İadelerin kolay olması nedeniyle sık sık iade ile karşılaşabilirsiniz.
Depolama için ürünlerinizi özenle hazırlamanız ve paketlemeniz gerekir.
Gönderilerinizi takip etmekte zorlanabilirsiniz.
Şirketin çeşitli eyaletlerde birden fazla yerine getirme merkezi olduğundan dolayı satış vergisini hesaplamakta zorlanabilirsiniz.
Rekabeti Olmadığı Ürünlere Odaklanın
Türkiye bir tedarik cenneti. Kalite ve hız konusunda Çin’den de Hindistan’dan da çok daha üstünüz. Ancak bir gerçek var ki, Amazon iyi fiyatın kazandığı bir oyun. Çin’in çok rekabet edemediği, çok fazla üstün olamadığı ürünler koyarsanız, bir de üzerine iyi fiyat koyarsanız ciddi satışlar yapabilirsiniz.
Bunun için iyi analiz etmeniz gerekiyor. Size 2 tane Amazon aracı tavsiye edeceğim. Biri Jungle Scout. Diğeri Merchant Words. Jungle Scout, Amazon’da her hangi bir ürünün linkini ya da ürün kodunu verdiğinizde o ürünün Amazon’da aylık ne kadar ciro yaptığını tahmin eden faydalı bir araç. Yüzde 95 tutturuyor.
Merchant Words ise Amazon’da anahtar kelime aracı. Bir ürünün ne kadar aratıldığını, muadil hangi kelimeler aratılıyor, bütün bunları Amazon ülkelerine göre gösteriyor.
Ürünlerinizi Amazon Depolasın, Kargolasın
Amazon’u 2005’ten beri roket hızıyla büyüten servislerinden en önemlisi: Amazon Prime. Yılda 99 USD ödeyen Amazon Prime üyeleri, yıl boyunca ücretsiz kargo ve 2 günde teslim hizmetinden yararlanıyor. Sadece Amerika için konuşuyorum, 80 milyonu aşkın Amazon Prime üyesi var. Normal bir Amazon üyesi yılda 700 USD’lik sipariş verirken, bir Amazon Prime üyesi yılda 1300 USD Amazon siparişi veriyor.
Prime üyelerinin listelemelerinde çıkmak için Amazon’un tedarikçisi olarak, FBA (Fulfillment by Amazon) hizmetini kullanmanız gerekmekte. Amazon sizin ürünlerinizi, -belirli bir ücret karşılığında- depoluyor, paketleme yapıyor, müşteriye kargoluyor, iade olursa iadeyi kabul ediyor. Çok büyük ücretler de değil, Amazon tedarikçilerine diyor ki kısaca, siz doğru ürün bulmaya doğru fiyata satmaya uğraşın, ben ürünün operasyonuyla sizin yerinize uğraşırım. İyi bir ivme yakalamanız için Amazon’un FBA servisini kullanarak işe başlamanızı öneririm.